Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenskí europoslanci reagujú na budúcnosť vzťahov EÚ a Veľkej Británie

Slovenskí europoslanci reagujú na situáciu okolo budúcich vzťahov medzi EÚ a Veľkou Británou 

Ivan ŠTEFANEC (EPP) Ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu, Britániu čaká obdobie vážnych problémov a neistoty. Situácia však zasiahne aj najviac otvorené európske ekonomiky, vrátane slovenskej. V budúcom roku bude potrebné robiť všetko pre rýchle dosiahnutie normálnych vzťahov.

Robert HAJŠEL (S/D) Naši a britskí vyjednávači stále nedosiahli dohodu, ale my sme v europarlamente pripravení hlasovať aj tesne pred Silvestrom, ak bude dohoda ešte ped pondelkom. Som rád, že sme v EP dali vyjednávačom trojdňové ultimátum, lebo sa mi zdá, že Briti by najradšej (ne)rokovali do nekonečna. Pokrok je, či už v otázke občianskych a rezidenčných práv, ako aj vo vnútornom trhu, čo je veľmi dôležité, ale pokiaľ nie je dohoda o všetkom, nie je o ničom. Ak vstúpime do Nového roka bez platnej dohody, bude to škoda pre všetkých, ľudí, aj biznis.

Martin HOJSÍK (RE) Prístup vlády Borisa Johnsona k rokovaniam považujem od začiatku za nezodpovedný. Teraz sa ukazuje, že nám veľmi vážne hrozí scenár bez dohody. Tento by poškodil hlavne Britániu, ale ani pre nás v Únii by nebol dobrý. Je smutné, že britská vláda dala prednosť popuplizmu v podobe nemožnosti predĺženia doby vyjednávania pred záujmami svojich občanov s cieľom pritlačiť EÚ k múru. Som rád, že sme ako Únia na túto hru nepristúpili.

Lucia ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ (ECR) Ak sa podarí nájsť dohodu do nedele, Európsky parlament bude mať šibeničný termín na jej schválenie do konca roka, čo vnímam ako neférový postup voči občanom EÚ. Pôjde o niekoľko sto stranový dokument, na ktorého posúdenie nám ostane len pár dní. Obávam sa, že v tak extrémne krátkom čase nie je možné dôkladne posúdiť tak komplexný text. Situácia nie je dobrá pre nikoho a musíme byť pripravení aj na možnosť bez dohody. Je však v záujme nás všetkých nájsť kompromis a obom stranám veľmi držím palce, aby sa to podarilo.  

Vladimír BILČÍK (EPP) Európsky parlament dnes hlasoval o viacerých opatreniach, ktoré nás majú pripraviť na všetky scenáre brexitu. Všetci stále dúfame, že sa podarí dohoda o budúcich vzťahoch s Veľkou Britániou, pretože tá by bola pre všetkých najlepšia. Budeme však pracovať do poslednej minúty, aby sme boli pripravení aj na tvrdý brexit. Aby mohli doprava, pohyb ľudí a vzájomný obchod fungovať s čo najmenšími problémami.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Michal WIEZIK (EPP) Rokovania o finálnej podobe Brexitu finišujú. Bolo by žiaduce, aby boli vzťahy medzi Veľkou Britániou a EU upravene dohodou,  v opačnom prípade pocítime negatívne ekonomické následky na oboch stranách kanála La Manche . V tomto momente nie je isté, či za 48 hodín dokážu nájsť obe strany kompromis. V prípade, že nebudú rokovania dokončené v nedeľu, Európsky parlament nebude môcť zmluvu preskúmať do konca roka. Dohoda je príliš dôležitá na to, aby sa o nej rozhodovalo „ako z rýchlika“.

Miriam LEXMANN (EPP) Myslím si, že vo vzťahoch medzi EÚ a Veľkou Britániou je dôležité férové nastavenie. Musíme mať zároveň na zreteli, že Briti, rovnako ako USA, sú pre nás strategický a blízky partner v obchodných vzťahoch, pri riešení post-pandemickej krízy ale aj ďalších geopolitických výziev. Pre Slovenskú republiku je dohoda v Veľkou Britániou kľúčová aj z toho dôvodu, že patríme medzi členské štáty EÚ s najvyšším podielom exportu do VB v pomere k HDP. 

Eugen JURZYCA (ECR) Nech bude finálna dohoda akákoľvek, sústreďme sa na podporu spoločného trhu, teda na čo najmenšie obchodné bariéry. Voľný obchod medzi štátmi je zdrojom hospodárskeho rastu, osobitne to platí pre malé krajiny, akou je napríklad Slovensko. Pripomeňme si, čo pre nás znamená možnosť vyvážať autá do zahraničia. Verím, že vo vzťahoch Európskej únie a Veľkej Británie nevyhrajú starosvetské izolacionistické emócie nad moderným rozumom.“

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices