Barnier
Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier. PHOTO: © European Union.

BREXIT: EÚ a Británia majú posledný pokus na dosiahnutie dohody, tvrdí Barnier

Podľa hlavného európskeho vyjednávača ešte existuje šanca na dohodu, no „cesta k nej je veľmi úzka“.

(SITA) Európska únia (EÚ) a Veľká Británia začínajú „posledný pokus“ o dosiahnutie pobrexitovej obchodnej dohody, vyjadril sa hlavný európsky vyjednávač Michel Barnier. Ako v piatok povedal Európskemu parlamentu, nevie, čo vyjde z rokovaní, ale je to „veľmi vážna a ponurá situácia“ a v stávke je zamestnanie státisícov ľudí.

„Je to moment pravdy. Zostáva nám veľmi málo času, len pár hodín,“ povedal Barnier. Podľa neho ešte existuje šanca na dohodu, no „cesta k nej je veľmi úzka“.

Rokovania medzi Bruselom a Londýnom sa znovu začali v piatok po tom, čo o nich deň predtým telefonovali britský premiér Boris Johnson a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, pripomína spravodajský portál BBC. Politička sa po telefonáte vyjadrila, že prekonať „veľké rozdiely“, najmä v otázke práv na rybolov, bude „veľmi náročné“. Predseda britskej vlády uviedol, že diskusie sú „vo vážnej situácii“.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Veľká Británia z EÚ vystúpila 31. januára tohto roka, no do konca decembra je súčasťou spoločného trhu a colnej únie. Bez dohody bude Spojené kráľovstvo s EÚ obchodovať za podmienok Svetovej obchodnej organizácie, čo prinesie clá a ďalšie prekážky. Európsky parlament vo štvrtok stanovil pre dosiahnutie dohody trojdňové ultimátum, aby ju ešte tento rok stihol schváliť. Odobriť ju musí aj britský parlament.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices