EU vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ivan Korčok: Je mi to ľúto, ale museli sme zablokovať Závery Rady EÚ k rozširovaniu

Slovensko je dlhodobým podporovateľom procesu rozširovania Európskej únie na základe plnenia stanovených kritérií zo strany kandidátskych a pristupujúcich krajín. V tejto súvislosti oceňujeme silnú snahu nemeckého predsedníctva dosiahnuť v danej agende pozitívny a viditeľný posun. Zároveň však vyjadrujeme sklamanie nad tým, že členským štátom sa nepodarilo dosiahnuť ďalší krok v prístupových rokovaniach so Severným Macedónskom a Albánskom.

Prijatie návrhu Záverov k rozširovaniu, ktorý bol predložený na včerajšie rokovanie Rady EÚ, sa Slovensko spolu s Českom rozhodli zablokovať. „Tento dokument totiž z nášho pohľadu neadekvátnym spôsobom vnáša do agendy citlivé historické otázky vo vzťahoch medzi členskými štátmi EÚ a kandidátskymi krajinami. Takýto prístup, bohužiaľ, narúša dôveryhodnosť procesu rozširovania a motiváciu krajín plniť si svoje úlohy a prístupové kritériá,“ zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Slovensko je naďalej pripravené spolupracovať s nadchádzajúcimi predsedníctvami v Rade EÚ s cieľom dosiahnutia dohody o otvorení prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Najsilnejšia frakcia Európskeho parlamentu, Európska ľudová strana, má za sebou dôležitý kongres pred európskymi voľbami. …

Consent choices