obnovitelne zdroje energie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Podiel energie z obnoviteľných zdrojov bol vlani na úrovni 19,7 %, SR bola pod priemerom na 18. mieste

Najlepšie si počínali severské štáty Švédsko a Fínsko, kde zaznamenali podiel energie z obnoviteľných zdrojov energie na úrovni 56,4 %, resp. 43,1 %.

(SITA) – Podiel hrubej konečnej spotreby energie z obnoviteľných zdrojov v Európskej únii dosiahol v uplynulom roku hodnotu 19,7 %. Pod uvedené číslo sa najvýraznejším spôsobom podpísali predovšetkým severské štáty Švédsko a Fínsko, kde zaznamenali podiel energie z obnoviteľných zdrojov na úrovni 56,4 %, resp. 43,1 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Tretie najlepšie vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie spomedzi štátov EÚ bolo Lotyšsko (41 %), nasledované štvrtým Dánskom (37,2 %) a piatym Rakúskom (33,6 %). Na opačnom póle s najnižším podielom obnoviteľných zdrojov energie skončili Luxembursko (7 %), Malta (8,5 %), Holandsko (8,8 %) a Belgicko (9,9 %). Slovensku patrí v rámci „európskej dvadsaťsedmičky“ 18. priečka s podielom 16,9 %, dopadlo však lepšie ako napríklad ostatné štáty Vyšehradskej štvorky.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Čo sa týka plnenia národných cieľov, až 14 krajín EÚ prekračuje stanovené plány a šesť štátov (Maďarsko, Rakúsko, Portugalsko, Nemecko, Malta a Španielsko) sú blízko k ich splneniu. Naopak, stále ďaleko od naplnenia národných cieľov sú vo Francúzsku, Holandsku, Írsku a Luxembursku.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

wiezik

Slovensko má potenciál využitia geotermálnej energie, tvrdí europoslanec Michal Wiezik

Na otázky o obnoviteľných zdrojoch priamo z Bruselu odpovedal poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik (PS, …

Consent choices