miko
Ladislav Miko, Vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku v Levoči.

Spišské múzeum v Levoči ožilo vďaka eurofondom. VIDEO

Pri vykopávkach v dome na Mäsiarskej ulici v Levoči sa ukázalo, že dom stál ešte ako kamenný na začiatku 14. storočia. Aj keď v dobe socializmu bola časť budovy prerobená na dôstojnícke byty, tá najcennejšia, historická časť sa zachovala a stala sa jednou z prvých akvizicií Slovenského národného múzea ako depozitár spišského múzea v Levoči. Podľa historických záznamov stojí na mieste, kde stáli pôvodne dva vežové domy a kamenný objekt pochádza z roku 1317. Až po roku 2000 sa podarilo celú budovu komplexne zrevitalizovať a zrenovovať a priviesť do súčasnej podoby. Aj dnes táto budova slúži ako depozitár Slovenského národného múzea, ale hlavne slúži ako knižnica pre občanov Levoče.

Budova má v súčasnoti neskorogoticko-renesančný ráz. Na začiatku 18.storočia bola využívaná ako mestské stajne. Počas medzivojnového obdobia tu sídlil vojenský pluk kvôli ktorému na rovnakej parcele postavili dôstojnícky dom. Historická pamiatka stojí v centre mesta, v jeho historickom jadre, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva Unesco. V rámci regionálneho operačného programu poskytla Európska únia na renováciu a rekonštrukciu vzácnej budovy 1 207 991,96 EUR.

Viac..  Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

 

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices