Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. PHOTO: © European Union-EP.

Eugen Jurzyca: Prečo je dobré, že sme členom OECD?

V týchto dňoch Slovensko oslavuje 20. výročie vstupu do OECD. Prečo je dobré, že sme členom?
?Je to dobré z viacerých dôvodov. Nepochybne aj preto, lebo členstvo v OECD je znakom vysokého stupňa rozvinutosti a serióznosti krajiny. Každý príklad pokrivkáva, aj tak si trúfnem tvrdiť, že je to niečo také, ako keď sa reštaurácia stane michelinskou alebo keď dostanete na sociálnu sieť modrú fajočku.

? Moja srdcovka bola však v súvislosti s OECD vždy možnosť pracovať s kvalitnými dátami a inšpirovať sa analýzami najlepších praktík, ktoré OECD robí pre jednotlivé sektory a krajiny. Vďaka OECD preto napríklad vieme, ktoré diagnózy liečime na Slovensku v porovnaní s inými krajinami zle, vieme, ako sme na tom so vzdelávaním.

? Teší ma, že som mal možnosť k výmene dát s OECD prispieť osobne, keď som ako člen Radičovej vlády umožnil porovnávanie platov našich učiteľov so zahraničnými a zapojenie Slovenska do porovnávania vzdelanostnej úrovne dospelých so zahraničím.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

? Podľa môjho názoru OECD robí pre svet veľmi dôležitú prácu. Krajiny by jej výsledky mali využívať viac. Nápady na to, ako spravovať štáty a príklady ich dobrého spravovania sú podobne cenné, ako v súkromnom biznise nápady na výrobu auta, žiarovky, mobilu či vakcíny proti Covid-19. Kde by ľudstvo dnes bolo, keby sme nevyužívali najlepšie biznis nápady zo zahraničia a čakali, kým všetko vymyslíme sami?

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices