cestovanie, letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Holandsko zakázalo lety z Veľkej Británie. Dôvodom je správa o novom kmeni koronavírusu

Krok je reakciou na správu o novom kmeni koronavírusu, ktorý sa podľa britských úradov šíri na juhu Anglicka rýchlejšie než staršie varianty

(SITA/AP) – Holandsko s účinnosťou od nedele rána zakázalo leteckú prepravu osôb z Veľkej Británie. Opatrenie predbežne platí do 1. januára. Krok je reakciou na správu o novom kmeni koronavírusu, ktorý sa podľa britských úradov šíri na juhu Anglicka rýchlejšie než staršie varianty. Podľa britských expertov sa nová forma vírusu prenáša o 70 percent ľahšie ako ostatné. Podľa premiéra Borisa Johnsona „neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že (nový kmeň) je smrteľnejší alebo že spôsobuje vážnejšie ochorenia“. Rovnako nič nenaznačuje, že vakcíny by boli proti nemu menej účinné, zdôraznil Johnson.

V Holandsku platí od 15. decembra prísny päťtýždňový celoštátny lockdown. Všetky obchody v krajine, ktoré nepredávajú základné tovary, zostanú do 19. januára zatvorené. Prerušená je činnosť kaderníctiev, múzeí či divadiel. Všetky školy a univerzity prešli na dištančné vzdelávanie. Vláda zároveň vyzvala domácnosti, aby denne mali na návšteve maximálne dvoch ľudí vo veku nad 13 rokov. Na obdobie vianočných sviatkov od 24. do 26. decembra však stanovila miernejšie pravidlo, ktoré znamená, že na návštevu jednej domácností môžu prísť traja ľudia.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices