hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: Zastavme ťažbu v jednej z najvzácnejších oblastí Slovenska

❌ Ťažba v chránenej oblasti Cerová vrchovina je smutným príkladom toho, ako ochrana chránených oblastí na Slovensku (ne)funguje. Každoročne sa tu vyťaží 98 000 ton nerastnej suroviny. Miesto toho, aby bola ťažba zastavená a chránené územie bolo naozaj chránené, v budúcnosti plánujú ťažbu zdvojnásobiť. Čo ma na tom zaráža o to viac, je fakt, že ťažba týchto surovín by mohla prebiehať v 3 iných lokalitách, kde ťažobnou činnosťou nebudú bezprostredne ohrozené chránené územia.

? V dôsledku ťažby dochádza k nezvratnej devastácii prírodných hodnôt územia. Chránená oblasť Cerová vrchovina je totiž jeden z najcennejších komplexov biotopov na južnom Slovensku. Nachádza sa tu chránené vtáčie územie, ktorého cieľom bolo zachovať biotopy pre európsky významné druhy vtákov a biotopy sťahovavých druhov vtáctva. Pravidelne tu hniezdia chránené druhy ako bučiačik močiarny, pipíška chochlatá, či prepelica poľná.

? Je až nepredstaviteľné, kam môže ľudská chamtivosť spojená s ignoráciou zájsť.

? Na Slovensku sa situácia v chránených územiach postupne zhoršuje to vyplýva z novej správy Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Podľa Národnej stratégie ochrany biodiverzity je na Slovensku ohrozených až 70% druhov rýb, všetky druhy obojživelníkov, takmer 92 % druhov plazov, 46% hniezdiacich druhov vtákov a 69% druhov cicavcov. Prírodné bohatstvo Slovenska je bohatstvom nás všetkých, a my ho musíme spoločne chrániť. Nedovoľme aby z neho profitovalo pár vyvolených.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

? Spoločne s organizátormi petície verím, že dochádza k nenapraviteľnému ohrozeniu vzácneho územia, proti ktorému sa musíme jasne postaviť. Preto vás prosím, pomôžme spoločne organizátorom petície.

❗PODPÍŠTE PETÍCIU ZA ZÁCHRANU CHRÁNENEJ KRAJINNEJ OBLASTI CEROVÁ VRCHOVINA

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices