Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

I. Štefanec: V žiadnej krajine Európskej únie by takáto novela verejného obstarávania neobstála 

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) sa v pondelok zúčastnil na odbornej konferencii k novele Zákona o verejnom obstarávaní, ktorú predložil podpredseda vlády Slovenskej republiky Štefan Holý (Sme rodina). Na podujatí sa, okrem iných zúčastnili súčasný predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák, bývalá predsedníčka vlády Slovenskej republiky Iveta Radičová, Michal Krčméry, koordinátor iniciatívy Rule of Law, Miroslav Cák, odborník na verejné obstarávanie a investigatívny novinár portálu Aktuality.sk Martin Turček.
Všetci diskutéri sa zhodli na tom, že novela zákona v znení, v akom bola predložená, znižuje transparentnosť a prehľadnosť pri verejnom obstarávaní a fakticky ruší právomoci nezávislého Úradu pre verejné obstarávanie. Expremiérka Iveta Radičová vyzvala predsedu vlády Igora Matoviča, aby tento návrh na rokovanie vlády nepredložil. Podľa Miroslava Hliváka je zarážajúce, že do diskusie o tak rozsiahlych zmenách nebola prizvaná odborná verejnosť a ani pracovníci ÚVO. Miroslav Cák formuloval výhradym ktoré voči novele majú mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú bojom proti korupcii a zdôraznil, že sa viaceré z nich spojili a preložili ich spoločne. Ivan Štefanec upozornil na to, že takto nastavený systém nemá žiadna z krajín Európskej únie a neobstojí v konfrontácii s pravidlami Európskej komisie.
„Úrad pre verejné obstarávanie urobil pod súčasným vedením Slovenskej republike veľkú službu, keď sa, vďaka jeho zisteniam, podarilo odhaliť viaceré korupčné kauzy. Procesy verejného obstarávania sa navyše výrazne skrátili. Každý súhlasí s tým, že procesy verejného obstarávania a jeho kontroly je potrebné reformovať a prispôsobiť ich súčasnému vývoju, najmä v oblasti moderných technológií, no návrh je skôr krokom k otvoreniu priestoru pre korupciu, ako krokom k väčšej transparentnosti. Samotný ÚVO vypracoval vlastný návrh, ktorý je odkomunikovaný s Európskou komisiou a orgánmi OECD a od neho sa mohla vláda odraziť. Namiesto toho prišiel pán Holý s návrhom, ktorí pošle ročne ďalšiu miriardu eur do prostredia mimo riadnej kontroly. Trúfam si povedať, že toto nie je to, čo občania po voľbách očakávali a strany vládnej koalície navyše ide proti vlastným sľubom a záväzkom. Musíme sa čím skôr vrátiť k odbornej debate a v nej formulovať takú podobu verejného obstarávania, ktorá je v súlade s pravidlami právneho štátu, je transparentná a z hľadiska podnikateľov predvídateľná,“ uzatvoril Štefanec.
Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Hojsík: Slovensku hrozí strata miliárd z eurofondov, eurokomisár Reynders písal ministrovi Suskovi

Slovensku hrozí strata miliárd z eurofondov v dôsledku prijatia novely Trestného zákona, vyplýva z korešpondencie …

Consent choices