hranice, schengen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Od nového roku sa bude tovar z Veľkej Británie preclievať. Preclievať sa budú musieť aj všetci občania

(SITA) – Od 1. januára 2021 sa musia podnikatelia aj občania pri objednávaní tovaru z Veľkej Británie pripraviť na uplatňovanie colných predpisov ako v prípade tretích krajín. Preclievať budú musieť od začiatku budúceho roka všetci občania a firmy. Pri zásielkach do hodnoty 22 eur neplatí občan clo ani daň z pridanej hodnoty (DPH). Ak je zásielka vo vyššej hodnote, tak ju klient musí precliť, pričom platí DPH, od hodnoty zásielky 150 eur platí aj clo. Na proces vyclievania môže občan splnomocniť za poplatok prepravcu, alebo tak urobí sám. Potrebuje mať však zriadenú elektronickú komunikáciu s colnými orgánmi a poznať colné predpisy. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Podobné povinnosti čakajú aj firmy. Na vyclievanie musia mať tzv. číslo EORI, ktoré je platné v celej Európskej únii a používa sa pri podávaní colného vyhlásenia v každom z členských štátov. Ak už firmy takéto číslo majú, nemusia vybavovať ďalšie, bude platiť aj pre obchodovanie s Veľkou Britániou. Rovnako ako fyzické osoby, aj firmy môžu na preclievanie využiť služby špedičných alebo logistických firiem. Povinnosti si môže splniť aj firma sama – bez zastupovania, potrebuje však nielen znalosť colných predpisov, ale aj zriadenú elektronickú komunikáciu s colnými orgánmi.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Call centrum finančnej správy už zaznamenalo zvýšený nápor na získanie čísla EORI, ako aj na zriadenie elektronickej komunikácie s colnými orgánmi. Finančná správa pripravila špecializovanú podstránku k brexitu a informačné materiály s návodmi. K dispozícii je tiež chatbox Taxana, ktorá ovláda celý proces preclievania a je pripravený odpovedať na všetky otázky.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices