Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Šesť opozičných strán chce zosadiť Orbána, vo voľbách v roku 2022 budú kandidovať spoločne

(SITA/AP) – Šesť maďarských opozičných strán oznámilo spojenectvo v parlamentných voľbách v roku 2022, v ktorých sa budú snažiť zosadiť súčasného premiéra Viktora Orbána a jeho vládnucu stranu Fidesz. Sexteto ideovo rozdielnych strán vrátane liberálov, pravicového Jobbiku a strany zelených sa v nedeľu formálne dohodlo, že v každom zo 106 maďarských volebných okrskov postaví proti Fideszu vlastného kandidáta.

Opozičné strany sa zároveň dohodli, že spoločne vyberú kandidáta na predsedu vlády, ktorý sa vo voľbách postaví voči Orbánovi. Ten vedie krajinu od roku 2010, pričom triumfoval v ostatných troch parlamentných voľbách. „Maďarský národ má prvú skutočnú šancu v priebehu desaťročia, aby sa otriasol z korupčnej a nečestnej vlády Fideszu,“ uviedli strany v spoločnom vyhlásení.

Orbán koncom novembra prekonal 130-ročný rekord a stal sa najdlhšie slúžiacim maďarským premiérom v histórii, vrátane svojho prvého funkčného obdobia v rokoch 1998 – 2002. Fidesz zostáva najpopulárnejšou samostatnou stranou v Maďarsku. Odporcovia tvrdia, že zmeny, ktoré priniesol do volebných zákonov, spôsobili, že stratégia spojenectva je jediným demokratickým prostriedkom, ako zdolať vládnucu stranu.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Novembrový prieskum verejnej mienky Publicus Research ukázal, že uvedených šesť strán by dohromady podporilo o 4 % viac voličov ako Fidesz. Prieskum verejnej mienky, ktorý tento mesiac zverejnila spoločnosť Zavecz Research, zasa ukázal, že podpora vládnucej strane postupne klesá – od augusta sa znížila o 6 percent na súčasných 30 %.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices