Ilustračné PHOTO: © European Union.

Firmy BioNTech aj Moderna predpokladajú, že ich vakcíny chránia aj pred britskou variantou koronavírusu

(SITA) – Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech je presvedčená, že jej vakcína proti koronavírusu, ktorú vyvinula spolu s americkou firmou Pfizer, účinkuje aj proti novej britskej variante vírusu. V záujme úplnej istoty sú však potrebné ďalšie štúdie. Varianta koronavírusu, ktorú zistili hlavne v Londýne a v juhovýchodnom Anglicku, vyvolala celosvetové obavy pre náznaky, že sa pravdepodobne šíri ľahšie.

„V tomto okamihu nevieme, či naša vakcína dokáže poskytovať ochranu pred touto novou variantou,“ povedal generálny riaditeľ firmy BioNTech Ugur Sahin. „Z vedeckého hľadiska je však vysoko pravdepodobné, že imunitná odpoveď tejto vakcíny sa dokáže vysporiadať aj s novými variantami vírusu,“ konštatoval. Sahin uviedol, že proteíny v britskej variante sú na 99 percent rovnaké ako v prevažujúcich kmeňoch, a preto má firma BioNTech „vedeckú istotu“, že jej vakcína bude účinná.

„Budeme to však vedieť, ak sa experimenty zrealizujú, a budeme na získanie dát potrebovať približne dva týždne,“ poznamenal Sahin. „Pravdepodobnosť, že naša vakcína funguje … je relatívne vysoká.“ Ak by bolo potrebné vakcínu prispôsobiť novej variante, firma by to podľa Sahina mohla urobiť za zhruba 6 týždňov. Zmeny však pravdepodobne budú musieť schváliť regulačné úrady a až potom sa bude môcť očkovacia látka použiť.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Účinnosť svojej vakcíny proti britskej variante koronavírusu podľa portálu CNN testuje aj americká firma Moderna. „Na základe doterajších údajov očakávame, že imunita vyvolaná vakcínou spoločnosti Moderna bude chrániť proti variante najnovšie popísanej vo Veľkej Británii. V nadchádzajúcich týždňoch budeme realizovať dodatočné testy, aby sme tento predpoklad potvrdili,“ uviedla firma vo vyhlásení.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices