Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Ochrana pred novými bezpečnostnými hrozbami si vyžaduje spoluprácu

Zaistenie bezpečnosti obyvateľov Európy je prvoradou úlohou, nevyhnutnou aj pre posilňovanie európskej súdržnosti. Poslanci Európskeho parlamentu sa preto budú na dnešnom zasadnutí zaoberať aj novou stratégiou EÚ pre bezpečnostnú úniu na obdobie do roku 2025.

Bezpečnostné hrozby sa neustále vyvíjajú a sú dômyselnejšie. „Páchatelia trestnej činnosti prirodzene zneužívajú pokrok a technologický rozvoj vo svoj prospech. Európska bezpečnostná politika preto musí byť schopná sa v každej situácii účinne prispôsobiť a reagovať na tieto zmeny,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Európska stratégia sa zameriava na vybudovanie bezpečnostného ekosystému, zahŕňa boj proti terorizmu a organizovanej kriminalite, boj proti kybernetickej trestnej činnosti a hybridným hrozbám, či ochranu kritickej infraštruktúry. „Tomu zodpovedajú aj v nej uvedené konkrétne nástroje a opatrenia. Dôraz je kladený aj na podporu existujúcich orgánov a inštitúcií, vrátane posilnenia mandátu Europolu, rozvoj Eurojustu či posilnenie súčinnosti s Interpolom,“ priblížila europoslankyňa.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Vzhľadom na stúpajúci cezhraničný charakter trestnej činnosti je základom potreba užšej spolupráce a výmeny informácií na všetkých úrovniach. „Ochranu pred novými bezpečnostnými hrozbami možno zaistiť len prostredníctvom efektívne fungujúcej kooperácie medzi členskými štátmi,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices