Foto:IPčko

ROZHOVOR: Ako prežiť tohtoročné Vianoce aj v psychickom zdraví? Odpovedá Marek Madro, zakladateľ internetovej poradne IPčko

Tento rok sa niesol v znamení celosvetovej pandémie, ktorá sa dotkla aj Slovenska, a to všetkých oblastí, nevynímajúc ani našu psychiku. Preto vám Európske Noviny prinášajú rozhovor s psychológom Marekom Madrom, zakladateľom projektu Internetová poradňa pre mladých IPčko.sk

Občianske združenie IPčko vzniklo v roku 2012 a rovnako v tomto roku vznikol aj náš najstarší projekt – internetová poradňa pre mladých ľudí IPčko.sk, ktorá poskytujem pomoc ľuďom v ťažkostiach nonstop cez chatovú a emailovú poradňu. “Našou najnovšou linkou pomoci je špecializovaná COVID-19 Krízová linka pomoci, ktorá vznikla počas prvej vlny pandémie a cez mail, chat, video a bezplatné telefónne číslo 0800 500 333 je tu anonymne, diskrétne, nonstop a bezplatne pre všetkých ľudí, ktorí sa z dôvodu pandémie ocitli v nejakej náročnej životnej situácii,” uviedol Marek.

V rozhovore sa dozviete:

  • aká je situácia v rodinách v predvianočnom období poznačenom pandémiou
  • či narástol záujem o služby poradne,
  • ako pomôcť ľuďom, ktorí ostali doma a trpia pocitom osamelosti,
  • ako vyzerá psychologický manuál na pokojné prežitie Vianoc počas lockdownu,
  • Ako by mali vyzerať tohtoročné bezpečné Vianoce aj z pohľadu psychiky
  • čo radí psychológ osamelým seniorom,
  • ako znášajú mladí ľudia psychicku záťaž dnešných dní.

Aká je situácia v tomto náročnom období? Okolo nás vyčína pandémia, ľudia sú nútení obmedzovať sociálne kontakty, sme pred Vianocami, z médií sa dozvedáme,že rastie domáce násilie. Komunikujete v týchto dňoch s viacerými ľudmi ako obvykle?

Enormný počet kontaktov na našich linkách pomoci sme zaznamenali už od prvého potvrdeného prípadu COVID-19 na Slovensku. Celkovo sme zaznamenali nárast počtu kontaktov až 5-násobne. V prvom polroku sme uskutočnili takmer 20 000 poradenských a krízových komunikácií, čo sme v porovnaní s rokom 2019 uskutočnili za celý rok. Nárast sme zaznamenali najmä v tých najnáročnejších životných témach – pocit samoty, domáce násilie, samovražedné myšlienky a pokusy, rodinné a partnerské vzťahy , samozrejme, aj v téme COVID-19. Mesiac november bol pre nás mesiacom, kedy nás kontaktoval najväčší počet mladých ľudí – v roku 2019 to bolo v novembri 1397 a v novembri tohto roka to bolo 4015. Celkovo evidujeme na našich linkách pomoci 150% nárast žiadostí o pomoc.

Počas koronakrízy ostali viacerí ľudia sami doma, mnohí trpia depresiami, pocitom osamelosti, viete aj im pomôcť?

Ak máte v rodine osobu, ktorá má psychické problémy, pomôže 5 jednoduchých zásad, ktoré prispievajú ku psychickej pohode. Budujte otvorený dialóg – dostatočne s týmito ľuďmi hovorte o tom, čo prežívajú, ak majú o rozhovor záujem. Ale ak hovoriť nechcú, tak je fajn to rešpektovať, netlačiť na nich, ale zároveň im dať možnosť kedykoľvek sa vrátiť a
pozhovárať sa.

Podporte existujúce zdroje: Ľudí s duševnými ťažkosťami treba podporiť v tom čo im pomáha zvládať aj ťažké situácie, venovať sa tomu pri čom vypnú, čo im robí radosť a dodá im silu a energiu na ďalšie dni.

  • Umelecké aktivity – maľovanie, štrikovanie, písanie, krížovky a pod.
  • Oddychové: Filmy, seriály, počúvanie hudby, teplý kúpeľ, čítanie a pod.
  • Športové aktivity: behanie, joga, bicyklovanie a pod.

Dajte im dostatok priestoru, netlačte na nich – Vianočný čas sa častokrát spája s množstvom povinností od nákupov, pečenia, balenia darčekov, zúčastňovania sa rodinných stretnutí a pod. Ľudia, ktorí sú citlivejší, majú obmedzené kapacity energie a chuti byť aktívny. Ale častokrát im pomáha aj zapojenie do činnosti. Dôležité je ponúknuť im, aby sa zapojili a zároveň rešpektovať, ak nemajú akurát chuť. Je fajn spýtať sa, ako to majú v danom momente. A dať aj príležitosť kedykoľvek odísť, odpočinúť si.

Ponúknite odbornú pomoc – My ľudia máme jedno zdravie. Nemáme zdravie fyzické a zdravie duševné. Je to jeden celok, jedno komplexné zdravie. A tak k tomu treba pristupovať. Ak mám zlomenú ruku, nemôžem s ňou čakať, kým skončia Vianoce a pôjdem k lekárovi potom. Rovnako je to aj so psychikou, včasná intervencia je dôležitá pre budúci vývin. Ak treba, ponúknite a podporte aj možnosť vyhľadávania odborníka.

Foto:IPčko

Pred nami sú Vianoce, ktoré však budú odlišné od doterajších. Vieme, že vláda aj vedci vydali „manuál“ tzv. bezpečných Vianoc. Čo odporúčate vy?

My sme sa,  samozrejme, tiež snažili túto tému uchopiť a pripravili sme taký „psychologický manuál – 9 vianočných nevyhnutností.“ Presný manuál nájdete TU.

V skratke je to týchto 9 bodov:

  1. Nesústrediť sa na dokonalosť a využívať potenciál doby, ktorú žijeme.
  2. Odpúšťajme si nedostatky – neporovnávajte sa a nesúťažte. Vaše Vianoce sú najlepšie presne také, aké sú. Sú stále dosť dobré, aj keď ste trochu nervózni a hašteriví, aj keď ste si nemohli dovoliť úplne všetko, čo ste chceli.
  3. Extrémne limitujte sledovanie médií v spojitosti s pandémiou – venujte sa téme Covid-19 len na nevyhnutne dlhý čas. Sústreďte sa len na informácie potrebné na vaše fungovanie. Sledujte raz denne jeden zdroj (noviny, TV). Nadbytočné informácie odfiltrujte, resp. úplne zastavte.
  4. Zistite, čo všetko sa dá robiť a na čo bežne nemáte čas – napr. spoločenské hry, kreatívne činnosti, športové a oddychové aktivity…
  5. Nedovoľte, aby COVID-19 polarizoval vašu rodinu – pripomínajte a oceňujte, čo je na rodinnom stretnutí pekné, hovorte o vďačnosti, spomínajte na blízkych a spoločné zážitky, pozrite si fotky.
  6. Nezostávajte so svojimi pocitmi osamote a vyhľadajte pomoc, napríklad aj na našich linkách pomoci.
  7. Oslavujte sviatky v súlade so sebou – ak sa cítite bezpečnejšie bez návštev príbuzných, hovorte o svojom rozhodnutí a rešpektujte sa v ňom.
  8. Využite výhody digitálnej doby.
  9.  Hovorte o svojich pocitoch a buďte k sebe láskaví . Kontaktujte osamelých, širšiu rodinu a starších. Myslite na tých, ktorí majú duševné choroby alebo trápenia, s ktorými im môže byť samým ťažko.
Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Viacerí seniori sú dlhodobo osamelí, príbuzní ich nechcú ohroziť. Čo viete poradiť im ?

Aj keď sme si nemysleli, že budeme tento rok riešiť takú závažnú otázku, ktorou je, či budeme alebo nebudeme so svojimi blízkymi, je to však tak a pandemická situácia nás dostala do situácie uvažovať nad tým, čo je vlastne bezpečnejšie a čím prejavíme väčšiu lásku a ohľaduplnosť voči našim blízkym – byť s nimi s potenciálnou hrozbou ich nakazenia alebo s nimi fyzicky nebyť a dať im tak najavo, že je to to najviac, čo im môžeme dať – neohroziť ich zdravie. V súčasnosti našťastie žijeme v dobe, kedy nám technika umožňuje byť v kontakte s blízkymi aj na diaľku. Nevšedným riešením môže byť spoločná večera prostredníctvom videohovoru, spoločné odbaľovanie darčekov prostredníctvom videohovoru či pozeranie filmov, dokonca aj spoločenské hry sa dajú hrať online.Členovia rodiny, ktorí nie sú digitálne zruční, ocenia aj častejšie spoločné telefonáty. Je dobré nezostávať so svojimi pocitmi a prežívaním osamote. Nebojte sa svojim blízkym odhaliť to, čo aktuálne cítite, porozprávajte sa o tom, čo prežívajú jednotliví členovia rodiny a buďte si navzájom oporou. Prejavte záujem o svojich blízkych a širšiu rodinu aj na diaľku. Zvýšte frekvenciu SMS správ, telefónnych rozhovorov, chatov, videohovorov alebo rozošlite vianočné pozdravy prostredníctvom e-mailu, či vianočných pohľadníc. Aj keď nám to fyzický kontakt nenahradí, ukazuje to náš záujem a snahu byť pri nich ako sa len dá.

Ako znášajú mladí ľudia psychicku záťaž dnešných dní?

Pandemickú situáciu náročnejšie zvládajú mladí ľudia a tínedžeri. Dôvodom je to, že nemajú dostatok životných skúseností na to, aby sa vysporiadali a dokázali prispôsobiť nečakanej situácii. Súvisí to s vývinovým obdobím. Tínedžerske obdobie je obdobím, kedy sa mladí ľudia vzďaľujú od rodičov a dôležitými sú pre nich rovesníci, partia a túžba niekam patriť a byť prijatí. Prežívajú búrlivé psychické aj fyzické obdobie, ktoré je už samo o sebe náročné a v kombinácii s pandémiou a obmedzeniami v podobe stretávania sa s rovesníkmi a chodením do škôl toho je na nich mnoho. Aj preto sa v dôsledku nedostatku životných skúseností a nižšej miery adaptibility na nové situáciu uchyľujú k radikálnym až extrémnym riešeniam.

Foto:IPčko

Vy ponúkate aj chatovú konverzáciu, aby v prípade domáceho násilia o rozhovore násilník nevedel. Ako môžete v takýchto prípadoch pomôcť? Upovedomíte políciu?

Chatová a emailová pomoc predstavuje tzv. „tichú pomoc“ . A preto v prvej vlne pandémie telefonické linky zaznamenali nižší počet volaní, ale naopak linky, ktoré ponúkajú pomoc cez chat a mail zaznamenali nárast počtu kontaktov. V komunikácii s nami cez chat sa cítia pred agresorom viac v bezpečí. V tejto náročnej situácii, ktorú v súvislosti s domácim násilím zažívajú, ich sprevádzame k vytvoreniu vlastných bezpečnostných stratégii, ktoré im napriek obmedzeniam pomôžu chrániť sa, pre obete domáceho násilia sme ešte v prvej vlne vytvorili aj manuál, ktorý im môže pomôcť k utvoreniu čo najväčšieho bezpečia. Motivujeme ich, aby pomoc hľadali, či už u susedov, blízkych osôb mimo ich domácnosti, organizácii pre pomoc obetiam alebo priamo u polície.

Kontaktujú vás ľudia aj počas Štedrého večera?

Ľudia, ktorí prežívajú náročné chvíle, nás kontaktujú počas 365 dní v roku v rôznych častiach dňa a Štedrý večer nie je výnimkou. Uvedomujeme si, že tento rok je naozaj iný a situácia náročná. Aj naše štatistiky ukazujú, že ľudia pomoc hľadajú a potrebujú. Preto sme vytvorili vianočný plán pomoci IPčko – „IPčko pomáha aj počas Vianoc“, v ktorom okrem nonstop pomoci na linkách, pomoci IPčko.sk a Krízová linka pomoci budeme pomáhať aj v podobe live streamov na sociálnej sieti Twitch. Na Vianoce sme sa pripravili a počas roka sme niekoľkokrát navyšovali počet našich dobrovoľníckych poradcov. Aktuálne je nás 120 a títo dobrovoľníci sú odborníkmi z oblasti psychológie, sociálneho  práva, špeciálnej pedagogicky, medicíny, ktorí svoj voľný (nie len) vianočný čas venujú pomoci iným

Foto:IPčko

Aké emócie riešite najčastejšie v súčasnosti? Je to strach, smútok , hnev?

Počas prvej vlny sme sa v komunikáciach s ľuďmi stretávali s pocitmi, ktoré smerovali k mobilizácii, solidarite a vzájomnej podpore. Všetci sme prežívali niečo nové, všetci sme sa naraz ocitli v rovnakej situácii a spoločnými silami, podporou a snahou situáciu zvládnuť sme boli mimoriadne súdržní a pocity, ktoré ľudia prežívali, boli spojené s nejakou obavou o svojich blízkych. V druhej vlne sa intenzívnejšie začali v chatoch, mailoch a telefonátoch objavovať iné pocity a postoje. Druhá vlna pandémia je viac „egoistická“ – sklamanie, strach, hnev, rebélia, agresivita, vulgarizmus a obava, že sa táto situácia bude cyklicky opakovať bez jasného konca. Zmena pocitov a postojov je normálnym javom. Situácia s pandémiou trvá už veľmi dlho, ľudia potrebujú nádej a jasné videnie konca a nového začiatku, ktoré by ich podporilo k tomu, aby našli chuť začať odznova.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices