lietadlo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko ide príkladom, inšpirovalo ďalšie krajiny k zavedeniu e-formuláru v leteckej doprave 

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) spustila platformu pre elektronickú výmenu údajov z e-formulára (Passenger Location Form) pre rýchle a efektívne sledovanie kontaktov Covid-19 medzi cestujúcimi v leteckej doprave. EASA tak využíva aj skúsenosti Slovenska s jeho zavedením. Práve Slovensko spolu s Talianskom a Španielskom sú prvými krajinami Európskej únie, ktoré sa rýchlo rozhodli pre digitálny systém zbierania údajov, včas ho zaviedli a dnes funguje.

Novovzniknutá platforma umožňuje rýchle sledovanie a vyhľadanie kontaktov. V nasledujúcich týždňoch sa k nej môžu dobrovoľne pripojiť ďalšie členské krajiny. Umožní to predovšetkým vzájomnú (obojsmernú) výmenu údajov o cestujúcich, a tým jednoduchšiu dostupnosť k informáciám v prípade pozitívne testovaných osôb.

“Slovensko sa včas rozhodlo pre tento systém, pretože digitálnu formu zbierania a zhromažďovania údajov z e-formulárov považujeme za najúčinnejšiu. Letecká doprava však funguje na cezhraničnej úrovni a preto veľmi vítame, že sa tento systém stáva dostupným pre celú Európu” uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) zabezpečuje hlavnú stratégiu EÚ v oblasti bezpečnosti leteckej dopravy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Uľahčenie života cestujúcich v leteckej doprave

Poslanci Európskeho parlamentu chcú zaviesť jednotný štandard pravidiel pre batožiny leteckých spoločností, ktoré prevádzkujú vnútroúnijné …

Consent choices