Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vedúci predstavitelia EÚ a Spojeného kráľovstva hľadajú východisko z brexitovej slepej uličky

(SITA/AP) – Lídri a vyjednávači z Európskej únie a Spojeného kráľovstva v utorok zintenzívnili snahy o dosiahnutie „pobrexitovej“ obchodnej dohody. Na jej uzavretie majú obe strany čas iba do konca tohto kalendárneho roka.

Veľká Británia opustila euroblok 31. januára, kedy sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť spomenutú obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra.

„Nachádzame sa skutočne v rozhodujúcom okamihu,“ uviedol hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier predtým, ako informoval členské štáty EÚ o stave rokovaní. „O desať dní Spojené kráľovstvo opustí jednotný trh,“ dodal Barnier a zdôraznil potrebu rýchlosti, aby bolo možné dosiahnuť spomenutú dohodu.

Hlavný sporným bodom v rokovaniach o budúcich obchodných vzťahoch stále zostáva právo rybárov z členských štátov únie na lov v britských vodách. EÚ si želá zachovanie súčasného stavu, čo však Londýn odmieta.

Európska únia zastáva pozíciu, že britské ostrovy svoje pobrežné vody s kontinentom zdieľajú desaťročia, ak nie stáročia. Brusel trvá na tom, že ak európski rybári stratia veľkú časť súčasných práv, bude nasledovať odveta v podobe vysokých dovozných ciel na britské rybné produkty. Pre britský rybný priemysel je únia pritom jedným z najdôležitejších exportných trhov. Podľa zdroja blízkeho únijným vyjednávačom sa blok odmieta zrieknuť viac ako štvrtiny súčasných rybolovných kvót.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

V záujme dosiahnutia dohody sa počas ostatných dní v rozhovoroch výraznejšie angažovali aj britský premiér Boris Johnson a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. EÚ navyše zisťuje právne možnosti, ako prípadnú dohodu formálne spečatiť bez odobrenia Európskym parlamentom alebo či by dohoda mohla vstúpiť do platnosti 1. januára a EP by ju dodatočne schválil neskôr.

Ak sa dohoda nedosiahne včas, podniky na oboch stranách Lamanšského prielivu budú od 1. januára čeliť clám a ďalším prekážkam v oblasti obchodu. Poškodilo by to ekonomiky na oboch stranách, ale negatívnejší dopad by to malo na Spojené kráľovstvo.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices