PHOTO: © European Union- EP.

Izrael čakajú predčasné parlamentné voľby. Vláda totiž nedokázala schváliť rozpočet

(SITA/AP) – Izrael čakajú nové parlamentné voľby, keďže vláda nedokázala do stredy schváliť rozpočet. Znamená to, že nové voľby budú koncom marca. Premiér Benjamin Netanjahu v nich bude čeliť hlavne trojici strán bývalých pravicových spojencov pod vedením populárneho poslanca Gideona Saara, ktorý sa nedávno oddelil od Netanjahuovej strany Likud.

Predpokladá sa, že bez ohľadu na to, či Netanjahu odrazí svojich vyzývateľov alebo nie, krajinu takmer určite bude viesť pravica. Vyhliadky izraelského stredo-ľavicového bloku sa zdajú horšie ako v predchádzajúcich voľbách, pretože jeho líder, minister obrany Benny Ganc vstúpil do doterajšej vládnej koalície. Ganc stratil podporu veľkej časti svojej sklamanej voličskej základne a blok zostal bez lídra.

Netanjahu a Ganc vytvorili koalíciu v máji po tom, ako voľby trikrát nepriniesli víťaza. Na základe dohody Ganc prevzal novú rolu „alternujúceho premiéra“ a bol ubezpečený, že v novembri budúceho roku, čiže v polovici funkčného obdobia vlády, na poste premiéra vystrieda Netanjahua. Hlavnou vecou, ktorá narušila funkčnosť koalície, je stíhanie Netanjahua pre korupciu. Ganc ho obvinil z podkopania ich dohody o zdieľanej vláde v nádeji, že zostane na poste premiéra aj počas súdneho procesu. Ganc a ďalší kritici sú presvedčení, že Netanjahu dúfa vo vytvorenie novej vlády s tým, že na citlivé pozície vymenuje lojálnych ľudí, ktorí by mu mohli poskytnúť imunitu alebo zrušiť obžalobu.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Štáty EÚ s výnimkou Maďarska vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku v Gaze

Štáty Európskej únie s výnimkou Maďarska v spoločnom pondelkovom vyhlásení vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku …

Consent choices