Foto:IPčko

PSYCHOLOGICKÝ MANUÁL: Vianočných devätoro, ako si vychutnať sviatky najlepšie ako sa len dajú

Tento rok ubieha v znamení celosvetovej pandémie, ktorá sa dotkla aj Slovenska, a to všetkých oblastí, aj našej psychiky. Preto vám prinášame psychologický manuál, ktorý vám pomôže vychutnať si Vianoce najlepšie, ako sa len dajú. Viac sa dočítate v rozhovore, ktorý nám poskytol Marek Madro, zakladateľ projektu Internetová poradňa pre mladých IPčko.sk

Ako pomôcť človeku, ktorú je sám doma, prípadne trpí depresiami, či pocitom osamelosti?

Ak máte v rodine osobu, ktorá má psychické problémy pomôže 5 jednoduchých zásad, ktoré prispievajú ku psychickej pohode
Budujte otvorený dialóg – dostatočne s týmito ľuďmi hovorte o tom čo prežívajú, ak majú o rozhovor záujem. Ale ak hovoriť nechcú, tak je fajn to rešpektovať, netlačiť na nich, ale zároveň im dať možnosť kedykoľvek sa vrátiť a pozhovárať sa.
Podporte existujúce zdroje: Ľudí s duševnými ťažkosťami treba podporiť v tom čo im pomáha zvládať aj ťažké situácie, venovať sa tomu pri čom vypnú, čo im robí radosť a dodá im silu a energiu na ďalšie dni.
  • Umelecké aktivity – maľovanie, štrikovanie, písanie, krížovky a pod.
  • Oddychové: Filmy, seriály, počúvanie hudby, teplý kúpeľ, čítanie a pod.
  • Športové aktivity: behanie, joga, bicyklovanie a pod.
Dajte im dostatok priestoru, netlačte na nich – Vianočný čas sa častokrát spája s množstvom povinností od nákupov, pečenia, balenia darčekov, zúčastňovania sa rodinných stretnutí a pod. Ľudia, ktorí sú citlivejší majú obmedzené kapacity energie a chuti byť aktívny. Ale častokrát im pomáha aj zapojenie do činnosti. Dôležité je ponúknuť im aby sa zapojili a zároveň rešpektovať ak nemajú akurát chuť. Je fajn spýtať sa ako to majú v danom momente. A dať aj príležitosť kedykoľvek odísť, odpočinúť si.
Ponúknite odbornú pomoc – My ľudia máme jedno zdravie. Nemáme zdravie fyzické a zdravie duševné. Je to jeden celok, jedno komplexné zdravie. A tak k tomu treba pristupovať. Ak mám zlomenú ruku, nemôžem s ňou čakať kým skončia Vianoce a pôjdem k lekárovi potom. Rovnako je to aj so psychikou, včasná intervencia je dôležitá pre budúci vývin. Ak treba ponúknite a podporte aj možnosť vyhľadávania odborníka.

Ako bezpečne a to aj v otázke psychiky prežiť tohtoročné Vianoce?

V skratke je to týchto 9 bodov:
  1. Nesústrediť sa na dokonalosť a využívať potenciál doby, ktorú žijeme.
  2. Odpúšťajme si nedostatky – Neporovnávajte sa a nesúťažte. Vaše Vianoce sú najlepšie presne také, aké sú. Sú stále dosť dobré, aj keď ste trochu nervózni a hašteriví, aj keď ste si nemohli dovoliť úplne všetko, čo ste chceli.
  3. Extrémne limitujte sledovanie médií v spojitosti s pandémiou – Venujte sa téme Covid-19 len na nevyhnutne dlhý čas. Sústreďte sa len na informácie potrebné na vaše fungovanie. Sledujte raz denne jeden zdroj (noviny, TV). Nadbytočné informácie odfiltrujte resp. úplne zastavte.
  4. Zistite, čo všetko sa dá robiť a na čo bežne nemáte čas – napr. spoločenské hry, kreatívne činnosti, športové a oddychové aktivity…
  5. Nedovoľte, aby COVID-19 polarizoval vašu rodinu – Pripomínajte a oceňujte, čo je na rodinnom stretnutí pekné, hovorte o vďačnosti, spomínajte na blízkych a spoločné zážitky, pozrite si fotky.
  6. Nezostávajte so svojimi pocitmi osamote a vyhľadajte pomoc, napríklad aj na našich linkách pomoci –
  7. Oslavujte sviatky v súlade so sebou – Ak sa cítite bezpečnejšie bez návštev príbuzných, hovorte o svojom rozhodnutí a rešpektujte sa v ňom.
  8. Využite výhody digitálnej doby.
  9.  Hovorte o svojich pocitoch a buďte k sebe láskaví – Kontaktujte osamelých, širšiu rodinu a starších. Myslite na tých, ktorí majú duševné choroby, alebo trápenia, s ktorými im môže byť samým ťažko. 
Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu
Presný manuál nádete TU.

Ako pomôcť seniorom, ktorí kvôli pandémii budú počas sviatkov sami?

Byť s nimi s potenciálnou hrozbou ich nakazenia alebo s nimi fyzicky nebyť a dať im tak najavo, že je to to najviac, čo im môžeme dať – neohroziť ich zdravie. V súčasnosti našťastie žijeme v dobe, kedy nám technika umožňuje byť v kontakte s blízkymi aj na diaľku. Nevšedným riešením môže byť spoločná večera prostredníctvom videohovoru, spoločné odbaľovanie darčekov prostredníctvom videohovoru či pozeranie filmov, dokonca aj spoločenské hry sa dajú hrať online.Členovia rodiny, ktorí nie sú digitálne zruční ocenia aj častejšie spoločné telefonáty. Je dobré nezostávať so svojimi pocitmi a prežívaním osamote. Nebojte sa svojim blízkym odhaliť to čo aktuálne cítite, porozprávajte sa o tom čo prežívajú jednotliví členovia rodiny a buďte si navzájom oporou. Prejavte záujem o svojich blízkych a širšiu rodinu aj na diaľku. Zvýšte frekvenciu SMS správ, telefónnych rozhovorov, chatov, videohovorov alebo rozošlite Vianočné pozdravy prostredníctvom e-mailu, či Vianočných pohľadníc. Aj keď nám to fyzický kontakt nenahradí, ukazuje to náš záujem a snahu byť pri nich ako sa len dá.

Viac sa dočítate v rozhovore TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

dusevne zdravie

Eurobarometer: Väčšina občanov EÚ považuje podporu duševného zdravia za dôležitú

Takmer 90 percent Európanov považuje podporu duševného zdravia za rovnako dôležitú ako podporu fyzického zdravia. …

Consent choices