Ilustračné PHOTO: © European Union.

Spotreba igelitových tašiek na Slovensku stále klesá, stúpa však počet predaných plastových obalov

Spotreba igelitových tašiek na Slovensku stále klesá. Pre agentúru SITA to uviedol Slavomír Held z komunikačného odboru Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Kým v roku 2018 spotreboval jeden Slovák v priemere 17 igelitových tašiek, v roku 2019 to bolo 14 igelitiek. Envirorezort však s celkovou situáciou produkcie plastových odpadov spokojný nie je. Kým spotreba igelitových tašiek klesá, rastie predaj výrobkov v plastových obaloch.

„Zníženie spotreby plastových tašiek automaticky neznamená celkové zníženie plastových obalov uvedených na slovenský trh. Naopak, ich predaj každoročne stúpa. Kým v roku 2013 bolo na trh uvedených zhruba 98-tisíc ton plastových obalov, v roku 2018 to bolo už takmer 132-tisíc ton,“ povedal Held pre agentúru SITA.

Doba rozkladu igelitovej tašky v prírode môže dosiahnuť až tisíc rokov a pre ekosystém predstavujú enormnú záťaž. MŽP SR preto pokles ich spotreby nepovažuje za dostatočný a jeho cieľom je úplne vyradenie igelitiek z predaja.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Slovensko bolo v minulosti považované za „igelitkovú veľmoc“. V roku 2010 spotreboval jeden Slovák v priemere 466 igelitových tašiek ročne, čo bolo najviac spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie (EÚ). Pod výrazný pokles ich spotreby sa podpísalo spoplatnenie predaja igelitiek od 1. januára 2018 a zvýšenie ohľaduplnosti ľudí voči životnému prostrediu.

(SITA)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

klima

Ministerstvo životného prostredia víta začiatok diskusie ku kľúčovej klimatickej reforme EÚ

Európska komisia (EK) zverejnila dlho očakávaný legislatívny balík, ktorý nazvala Fit for 55. Jeho najdôležitejším …

Consent choices