čína
PHOTO: © European Union- EP.

EÚ: Brusel a Peking sa blížia k uzavretiu dohody o investíciách

Dohoda má otvoriť firmám z Európskej únie čínsky priemyselný sektor, ale aj stavebníctvo, reklamu, leteckú dopravu a telekomunikácie.

Európska únia (EÚ) a Čína sú podľa správ z médií blízko k dosiahnutiu dlho očakávanej dohody o investíciách. Zmluva, ktorú by mali dokončiť tento týždeň, poskytne firmám z EÚ lepší prístup na čínsky trh a zlepší podmienky hospodárskej súťaže. Rokovania o dohode o investíciách sa začali v roku 2014, ale na niekoľko rokov uviazli pre množstvo sporných otázok. Rastúce obchodné napätie medzi USA a Čínou však pravdepodobne prispelo k zmene čínskej pozície. Informuje o tom portál bbc.com.

Podľa viacerých správ dohoda otvorí spoločnostiam z Európskej únie čínsky priemyselný sektor, ale aj stavebníctvo, reklamu, leteckú dopravu a telekomunikácie. Jedným zo sporných bodov boli čínske požiadavky na prístup na energetický trh EÚ vzhľadom na citlivosť v súvislosti s národnou bezpečnosťou. Očakáva sa, že dohoda poskytne Pekingu prístup do malej časti európskeho sektora energií z obnoviteľných zdrojov na recipročnom základe.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Cieľom zmluvy je zároveň odstránenie bariér pre investície v Číne, napríklad v oblasti požiadaviek pre spoločné podniky. Po uzavretí očakávanej dohody ju bude musieť ratifikovať Európsky parlament, pričom tento proces sa pravdepodobne začne až v druhej polovici budúceho roka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices