posta, zasielky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Podávatelia zásielok do Veľkej Británie musia od budúceho roka myslieť na colné formality

Ak zásielka zo Slovenska bude vo Veľkej Británii doručovaná v januári 2021, je potrebné, aby k zásielkam s obsahom tovaru bolo priložené vyplnené tlačivo CN22 alebo CN23.

Od začiatku budúceho roka čakajú pre podávateľov zásielok do Veľkej Británie prostredníctvom Slovenskej pošty zmeny, keďže Spojené kráľovstvo získalo po brexite postavenie tretej krajiny. Pre klientov to znamená, že pri dovoze a vývoze musia byť zabezpečené colné formality. Ako ďalej informuje Slovenská pošta, ak zásielka zo Slovenska bude vo Veľkej Británii doručovaná v januári 2021, je potrebné, aby k zásielkam s obsahom tovaru bolo priložené vyplnené tlačivo CN22 alebo CN23.

Zároveň klientom odporúča využívať aplikáciu elektronický podací hárok (ePodací hárok), ktorú možno nájsť na webovej stránke pošty. Jeho výhodou je nižšie poštovné a aj urýchlenie colného konania v krajine určenia. Napriek tomu, že Spojené kráľovstvo od začiatku budúceho roka stratí všetky práva a záväzky členského štátu Európskej únie, na základe návrhu prijatej dohody sa nebude vyrubovať clo na tovar pôvodom z tejto krajiny dovážaný do Slovenskej republiky. Na tovar však bude treba podať dovozné colné vyhlásenie a bude sa naň vzťahovať vyrubenie DPH.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices