preukaz
Ilustračné PHOTO: © European Union.

BREXIT: Británia pristúpila k zmene vizuálu Európskeho preukazu zdravotného poistenia

Ministerstvo zdravotníctva SR upozorňuje, že po 1. januári 2021 sú akékoľvek iné britské EHIC neplatné.

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska (UK) pristúpilo k zmene vizuálu Európskeho preukazu zdravotného poistenia (EHIC). Ten bude vydávaný pre osoby, zúčastnené na systéme verejného zdravotného poistenia v UK, a na ktoré sa podľa Dohody o vystúpení (brexit) bude naďalej vzťahovať uplatňovanie koordinačných nariadení aj po 31. decembri 2020. Ministerstvo zdravotníctva SR upozorňuje, že po 1. januári 2021 sú akékoľvek iné britské EHIC neplatné.

Ako ďalej v tlačovej správe uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, práva osôb, ktoré sa preukazujú týmto britským EHIC, ostávajú aj po 1. januári 2021 bez zmeny. „Zmena sa týka len re-dizajnu karty EHIC, nijak nezasahuje do práv pacienta, ktoré boli dohodnuté v rámci Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie,“ vysvetlila. Tieto osoby majú aj naďalej na území Slovenska nárok na poskytovanie neodkladnej a potrebnej zdravotnej starostlivosti. Naďalej ostáva v platnosti aj rovnaký postup pri vykazovaní nákladov na poskytnutú zdravotnú starostlivosť pre tieto osoby, ako pre iných poistencov z iných členských štátov Európskej únie.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Existujú dva nové vzory EHIC. Nový EHIC Citizens‘ Rights obsahuje hologram v pravom hornom rohu, rozlišujúci text vytlačený v hornom poli karty a osobné identifikačné číslo (PIN), ktoré končí trojicou znakov „CRA“. Nový Študentský EHIC obsahuje osobné identifikačné číslo (PIN), ktoré končí dvojicou znakov pre konkrétnu krajinu. Pre Slovensko je to SK.

Ďalšie informácie k brexitu a zdravotnému poisteniu po 31. decembri 2020 nájdu občania na stránke ministerstva zdravotníctva.

O mam

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Členské štáty, Komisia a Parlament sa dohodli na podobe Európskeho preukazu ZŤP

V Štrasburgu dnes padla na trialógoch historicky najrýchlejšia dohoda o podobe smernice. Členské štáty EÚ …

Consent choices