brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

BREXIT: Dolná komora britského parlamentu schválila pobrexitovú dohodu s EÚ

Veľká Británia a 27-členná Európska únia budú môcť navzájom naďalej obchodovať bez ciel a kvót.

Dolná komora britského parlamentu v stredu výraznou väčšinou schválila obchodnú dohodu s Európskou úniou, čím otvorila cestu pre usporiadané oddelenie sa Británie od bloku. Dohodu, ktorú britská vláda a EÚ uzavreli minulý týždeň, zákonodarcovia odobrili pomerom hlasov 521 : 73. Schváliť ju ešte musí Snemovňa lordov, pričom sa predpokladá, že o nej bude hlasovať ešte v priebehu stredy. Nasledovať bude podpis britskej kráľovnej.

Veľká Británia z EÚ vystúpila takmer pred rokom, ale zostala súčasťou spoločného trhu počas prechodného obdobia, ktoré sa skončí vo štvrtok o polnoci. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel pobrexitovú obchodnú dohodu podpísali v Bruseli v stredu ráno. Zmluvu potom lietadlo Britského kráľovského letectva dopravilo do Londýna a svoj podpis pod ňu pridal britský premiér Boris Johnson. Schváliť ju bude musieť aj Európsky parlament, ale očakáva sa, že to urobí až o niekoľko týždňov.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Dohoda, ktorú dosiahli po viac ako deviatich mesiacoch tvrdých vyjednávaní, zabezpečí, že Veľká Británia a 27-členná Európska únia budú môcť navzájom naďalej obchodovať bez ciel a kvót. Odchod Británie zo spoločného trhu aj tak prinesie nové výdavky pre fyzické osoby a firmy, napríklad turisti budú musieť mať cestovné poistenie a firmy budú mať povinnosť vypĺňať nové colné deklarácie. Stúpenci brexitu, vrátane premiéra Johnsona, však tvrdia, že akékoľvek krátkodobé ťažkosti stoja za to.

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices