merkel
Angela Merkelová, nemecká kancelárka. PHOTO: consilium.

Merkelová ocenila disciplínu ľudí, ktorá bude nevyhnutná aj v roku 2021

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej očkovanie dáva ľuďom novú nádej, no napriek tomu by počas pandémie koronavírusu mali zostať naďalej disciplinovaní aj v roku 2021. V televíznom novoročnom posolstve uviedla, že vzdorovanie pandémii „bolo a stále predstavuje politickú, sociálnu a ekonomickú úlohu storočia“.

„Viem, že účasť na tomto historickom výkone si od vás vyžadovala a naďalej vyžaduje obrovskú dôveru a trpezlivosť. Preto vám z celého srdca ďakujem,“ uviedla kancelárka.

Rešpektovanie pravidiel

Merkelová uviedla, že je vďačná za to, ako disciplinovaná a ohľaduplná je väčšina ľudí pri rešpektovaní pravidiel, nosení rúšok a udržiavaní odstupu od ostatných. „Tento postoj medzi miliónmi našich spoluobčanov nás doteraz na našej ceste pandémiou ušetril niektorých vecí. Bude to nevyhnutné aj v budúcom roku,“ myslí si 66-ročná politička.

Merkelovej počínanie v čase pandémie vysoko uznávajú doma i v zahraničí. Jej vláda v Nemecku pripravila veľké záchranné programy a v rámci Európskej únia pomohla dosiahnuť dohodu o ozdravnom balíku európskej dvadsaťsedmičky.

Dcéra farára, ktorá vyrastala za železnou oponou v NDR, na budúci rok ukončí pôsobenie v súčasnej funkcii kancelárky. Tú zastáva od roku 2005 a o dvanásť mesiacov môže byť na tomto poste iba v prípade, že proces zostavovania budúcej nemeckej vlády bude veľmi pomalý. „Je to s najväčšou pravdepodobnosťou naposledy, keď sa vám takto prihováram ako kancelárka,“ poznamenala.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Nemecký lockdown

Nemecko vstupuje do nového roka uprostred lockdownu platného do 10. januára, ktorý pravdepodobne ešte predĺžia. Počty nových prípadov koronavírusu aj úmrtí zostávajú na znepokojivo vysokých úrovniach. Krajina dosiaľ zaznamenala viac ako 1,7 milióna prípadov, z toho viac ako 33-tisíc úmrtí.

„Nesmieme zabúdať na to, koľko ľudí stratilo milovaného človeka bez toho, aby mu mohlo byť nablízku v posledných hodinách,“ skonštatovala Merkelová. Dodala, že si vie predstaviť, aké trpké to musí byť pre pozostalých, keď prítomnosť vírusu a jeho dopad stále spochybňujú „nenapraviteľní ľudia“. „Konšpiračné teórie nie sú len nepravdivé a nebezpečné – sú tiež cynické a kruté voči týmto ľuďom,“ doplnila.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices