brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Minister Korčok: Spojené kráľovstvo opustilo EÚ, ale pre Slovensko zostáva blízkym partnerom

Uplynutím prechodného obdobia podľa Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie sa medzi oboma partnermi 1. januára 2021 otvorí nová kapitola vzájomného partnerstva. Po zložitých a dlhých rokovaniach sa Spojené kráľovstvo definitívne odpojí od Európskej únie, ktorú počas 5 dekád napomáhalo budovať a rozvíjať do dnešnej podoby. Na nášho blízkeho partnera sa prestanú vzťahovať politiky a právo EÚ, vrátane pravidiel colnej únie, voľného pohybu osôb, tovarov, služieb a kapitálu.

„Slovenská republika v extrémne krátkom čase posúdila a schválila svoju pozíciu, aby otvorila cestu expresnej implementácii novej, spravodlivej a vyváženej dohody o usporiadaní vzťahov medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom. Dohoda tak 1. januára 2021 vstúpi do predbežného uplatnenia v plnom rozsahu. Ratifikačný proces bude pokračovať hneď v úvode nového roka. Hoci sa úroveň našich vzťahov zmení, pretože žiadna forma spolupráce medzi Európskou úniou a nečlenským štátom Európskej únie nenahradí v plnej miere všetky výhody plynúce z členstva v únii, dohoda garantuje priestor na bezprecedentnú, kvalitatívne vysokú mieru spolupráce,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Dohoda o usporiadaní zmierni dôsledky rozchodu Európskej únie a Spojeného kráľovstva, zachová zónu voľného obchodu a spoluprácu v oblasti bezpečnosti. Umožní obchodovanie s nulovými tarifami a kvótami za predpokladu, že budú dodržané férové podmienky pre podnikateľov. Dohoda naviac poskytne občanom a podnikateľským subjektom na oboch stranách Lamanšského prielivu právnu istotu, obmedzí rozsah bariér a zaistí neprerušované pokračovanie obchodu, dopravy, či mobility. Napriek komplexnej povahe dohody je nevyhnutné pripomenúť, že Spojené kráľovstvo nadobudne status tzv. tretej krajiny. Táto zmena so sebou prinesie aj nové pravidlá pre občanov a podnikateľov z krajín EÚ aj Spojeného kráľovstva, avšak s výrazne menšími implikáciami, aké hrozili v prípade nedosiahnutia dohody.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Spojené kráľovstvo podľa šéfa slovenskej diplomacie opustí Európsku úniu, ale nie Európu a náš hodnotový priestor. Slovenská republika má so Spojeným kráľovstvom dlhý rad styčných bodov a rovnakých postojov. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok dodal, že „osobné, obchodné väzby, či historickú a ekonomickú previazanosť nie je možné zmazať. Práve naopak, Slovenská republika je pripravená stavať na týchto pevných základoch, ako pri rozvoji dvojstranného partnerstva na prospech občanov Slovenska a Spojeného kráľovstva, tak aj pri riešení výziev v globálnej aréne.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices