Brockova
Štátna tajomníčka Ingrid Brocková. Zdroj: MZVaEZ SR.

Brocková: Kríza v Bielorusku je najmä krízou režimu, ktorý namiesto dialógu s obyvateľmi stavil na násilie a represie

Kríza v Bielorusku je najmä krízou režimu, ktorý namiesto dialógu s vlastnými obyvateľmi stavil na násilie a represie, čím sa sám zbavil legitimity. Kríza v Bielorusku má vplyv aj na celý región, avšak jediný, kto sa snaží problém preniesť na geopolitickú úroveň je sám Alexander Lukašenko. V rozhovore pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková.

„Ide o jeho (Lukašenkovu, pozn. SITA) snahu ospravedlniť neospravedlniteľné a odvrátiť pozornosť od hrubého a masového porušovania ľudských práv a slobôd, ktoré v civilizovanej európskej krajine nemajú miesto,“ skonštatovala štátna tajomníčka. Priblížila, že Slovensko v otázke Bieloruska od začiatku zaujalo hodnotovo jednoznačný a konzekventný postoj, vychádzajúc aj z „našej“ vlastnej, relatívne nedávnej histórie. „Dianie v Bielorusku vnímame ako legitímne požiadavky bieloruského ľudu na demokratizáciu spoločnosti,“ doplnila Brocková.

Aktuálna situácia v Bielorusku viedla podľa tajomníčky rezortu diplomacie k utlmeniu dvojstranných vzťahov v politickej oblasti. „Veríme však, že ide o dočasný stav, dúfajúc v skoré vyriešenie bieloruskej vnútropolitickej krízy,“ doplnila s tým, že SR má záujem o rozvoj korektných vzťahov s takým Bieloruskom, v ktorom nebudú občania perzekvovaní za svoje politické názory, za svoju túžbu žiť v lepšej, demokratickejšej spoločnosti.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

V Bielorusku sa konajú protesty od prezidentských volieb 9. augusta. Podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil Alexander Lukašenko, pričom získal 80 percent hlasov. Podľa protestujúcich boli výsledky zmanipulované a požadujú jeho rezignáciu.

(SITA)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Jurzyca: Podporujem tlak EÚ na okamžité ukončenie represií autoritárskeho režimu Lukašenka

Parlament odsúdil represie a súdne procesy v Bielorusku • Bieloruský režim musí ukončiť svoje zásahy …

Consent choices