klus
Martin Klus Zdroj: ÚVSR

M. Klus: Rýchlosť obnovy EÚ po koronakríze bude závisieť aj od úspechu očkovacích kampaní

„Žiaľ, pandémia ochorenia COVID-19 naďalej sužuje Európu a čoraz viac občanov či firiem, obzvlášť v chudobnejších regiónoch, sa ocitá vo veľmi bezútešnej situácii. Je preto najvyšší čas začať naplno realizovať naše ambiciózne plány v podobe konkrétnych krokov, na ktorých sme sa v rámci Európskej únie dohodli ešte uplynulý rok. O to viac ma teší, že motto portugalského predsedníctva znie: „Čas konať.“ Je najvyšší čas ukázať občanom prvé konkrétne výsledky obnovy EÚ, ktoré budú zároveň našou vstupenkou do 21. storočia prostredníctvom nastavenia spravodlivej, zelenej a digitálnej reformy. Preto Slovensko plne podporuje priority portugalského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa chce okrem iného zamerať práve na plnenie cieľov mnohomiliardového záchranného balíka pomoci pre európske hospodárstvo poškodené koronakrízou.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v pondelok, 4. januára 2020 v Bratislave, počas videokonferencie so štátnou tajomníčkou pre európske záležitosti Ministerstva zahraničných vecí Portugalskej republiky Anou Paulou Zacarias.

Hlavnými témami online rozhovoru boli priority portugalského predsedníctva v Rade EÚ, ako aj ďalšie témy európskej politiky, vrátane migrácie, rozširovania Európskej únie(EÚ) či Konferencie o budúcnosti Európy, ktorej oficiálne spustenie oddialila pandémia koronavírusu.

V úvode diskusie sa partneri zhodli, že slovensko-portugalské bilaterálne vzťahy sú kvalitné a bezproblémové, pričom na oboch stranách pretrváva záujem o posilnenie ekonomickej spolupráce či obchodnej výmeny.

„S Portugalskom má Slovensko veľa spoločného. Spája nás členstvo v EÚ, NATO, eurozóne, Schengenskom priestore aj viacerých medzinárodných organizáciách. Ako menšie, multilaterálne zamerané členské štáty, máme veľmi podobný pohľad na mnohé európske otázky, vrátane zachovania a rozvoja kohéznej politiky. V európskych rokovaniach nerobíme zbytočné ramená, naopak vystupujeme konštruktívne a prispievame k hľadaniu kompromisov,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Od 1. januára 2021 Portugalsko prevzalo od Nemecka rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ. Hlavným cieľom vlády v Lisabone je pokračovať v koordinácii celoeurópskeho boja proti dôsledkom pandémie koronavírusu, no súčasne pokročiť v konkrétnych krokoch pri ekonomickom zotavovaní Európy.

„V rámci predstaveného programu a priorít portugalského predsedníctva v Rade EÚ nás osobitne teší snaha ďalej prehlbovať jednotný trh EÚ a vyvarovať sa protekcionistických opatrení. Len férovejšia, inkluzívnejšia a novým príležitostiam otvorená Európa dokáže adekvátne reagovať na bezprecedentnú krízu, ktorej všetci čelíme. Zhodli sme sa tiež na tom, že rýchlosť obnovy EÚ po pandémii koronavírusu bude závisieť aj od úspechu očkovacích kampaní v členských štátoch,“ uviedol Martin Klus.

Dodal, že obnova Európy musí ísť ruka v ruke s rešpektom k právnemu štátu a demokratickým hodnotám. V tejto súvislosti štátny tajomník rezortu diplomacie Slovenskej republiky požiadal portugalskú stranu, aby počas svojho predsedníctva v Únii venovala pozornosť aj hrozbám v podobe šírenia hoaxov, konšpirácií či dezinformácií, okrem iného aj o nových vakcínach proti ochoreniu COVID-19 . Zároveň opätovne vyzval na potrebu zvýšenia tlaku na internetových gigantov a vlastníkov sociálnych médií, ktorí by sa podľa Martina Klusa mali oveľa aktívnejšie podieľať na odhaľovaní násilného, klamlivého, či zavádzajúceho obsahu, ktorý zbytočne rozdeľuje spoločnosť a podkopáva aj hodnotové základy Európskej únie.

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices