EU USA
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

USA: Voliči v Georgii v utorok rozhodujú o rozdelení moci v Senáte

Voliči v americkom štáte Georgia si v utorok vyberú svojich zástupcov do Senátu Spojených štátov a rozhodnú tak o budúcom rozdelení moci vo Washingtone. Ak vo voľbách vyhrajú demokratickí kandidáti, strana by mala pod kontrolou celý Kongres aj Biely dom, čo by bolo po prvý raz od zvolenia Baracka Obamu za prezidenta v roku 2008. Demokratov však čaká ťažký boj, senátorské kreslo v Georgii nezískal demokrat už 20 rokov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Za Republikánsku stranu kandidujú senátori Kelly Loefflerová a David Perdue. Ich demokratickí vyzývatelia sú Jon Ossoff a Raphael Warnock.

Ak v utorok vyhrajú demokrati, kreslá v Senáte budú rozdelené rovnomerne 50 ku 50. V prípade rovnosti hlasov majú pritom rozhodujúce slovo v Senáte viceprezidenti USA, čo znamená, že novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová by mohla rozhodovať v sporných otázkach v prospech demokratov.

Svoje hlasy v Georgii odovzdali vopred už viac ako tri milióny ľudí, čo je takmer 40 % z oprávnených voličov v štáte. Na účasť voličov v predvečer volieb vyzvali na mítingoch aj republikánsky dosluhujúci šéf Bieleho domu Donald Trump a novozvolený prezident, demokrat Joe Biden. Obaja zdôraznili, že hlasovanie bude formovať Ameriku v nadchádzajúcich rokoch.

„Georgia, celá krajina sa na teba pozerá,“ vyhlásil Biden počas zhromaždenia v Atlante, kde tiež povedal, že sa počas jeho kariéry ešte nestalo, že „jeden štát môže určiť smer nie na štyri roky, ale pre budúcu generáciu“.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Trump vystúpil v Daltone, kde povedal, že voľby sú „poslednou líniou obrany“ proti demokratom. „Ak liberálni demokrati prevezmú Senát a Biely dom, a oni si nevezmú Biely dom, budeme bojovať, ako sa len dá, to vám hovorím,“ vyhlásil. Počas večera tiež znova zopakoval nepodložené tvrdenia o tom, že v Georgii prezidentské voľby nevyhral v dôsledku podvodu, a naznačil, že chce, aby viceprezident Mike Pence ako predseda Senátu odmietol Bidenovo víťazstvo, keď sa Kongres v stredu zíde pri formálnom zrátaní volebných výsledkov. Stredajšie rátanie hlasov v Kongrese je posledným volebným procesom pred inauguráciou nového prezidenta, ktorá sa uskutoční 20. januára.

Predvolebné zhromaždenia sa uskutočnili po tom, ako sa na verejnosť dostala nahrávka telefonátu Trumpa so štátnym tajomníkom Georgie Bradom Raffenspergerom. Prezident v nej tlačil na georgijského predstaviteľa, aby „našiel“ hlasy, ktoré by zvrátili jeho prehru. Biden získal celkovo 306 hlasov v Zbore voliteľov, zatiaľ čo Trump 232. Demokrat mal tiež o minimálne sedem miliónov hlasov viac ako jeho oponent.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices