bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík: Reakcia na otvorený list Smeru-SD na prešetrenie smrti M. Lučanského európskymi orgánmi

Europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) reaguje na otvorený list Smeru-SD na prešetrenie smrti M. Lučanského európskymi orgánmi:

Hovorca strany Smer-SD v utorok verejnosť informoval, že europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová poslala vo veci smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského otvorené listy trom zástupcom európskych inštitúcií. Európske autority v nich vyzýva na zastrešenie a prešetrenie prípadu smrti Lučanského európskymi orgánmi. Uviedla v nich, že Lučanského pobyt vo väzbe nebol v zhode s európskym právnym štátom a kritizuje tiež jeho väzbu.

Ako člen stálej monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva konštatujem, že Smer-SD kope do otvorených dverí, pretože európske orgány už dohliadajú na dianie v oblasti spravodlivosti na Slovensku.

V júni 2018 po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vznikla Stála monitorovacia skupina Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG), ktorá dohliada na nezávislé vyšetrovanie vrážd, no tam jej aktivity zďaleka nekončia. Monitorovacia skupina sa usiluje o to, aby sme na Slovensku prijali systémové zmeny na obnovu spravodlivosti v krajine. Sú v nej zástupcovia všetkých politických skupín a sám v nej od jesene 2019 zastupujem európskych ľudovcov. Situácii na Slovensku sa venujeme priebežne, naposledy sme koncom novembra 2020 na našom stretnutí podrobne vypočúvali pani ministerku Kolíkovú v súvislosti s pripravovanou reformou slovenskej justície.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Je dnes nanajvýš cynické a nemiestne, ak je smrť Milana Lučanského politicky zneužívaná a ak ju predstavitelia Smeru-SD, ktorí v našej krajine roky chránili mafiánske praktiky, nebodaj porovnávajú s brutálnymi vraždami Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej či so smrťou Jozefa Chovanca. Takéto manipulatívne konšpirácie sú neprijateľné.

Smrť Milana Lučanského je osobnou tragédiou a považujem za dôležité, aby sme ako spoločnosť poznali všetky fakty o tejto tragickej udalosti. Je preto dobrou správou, že ministerka Kolíková zriadila na Slovensku vyšetrovaciu komisiu so širokou politickou a medzinárodnou účasťou, ktorá má preskúmať okolnosti, ktoré viedli k úmrtiu bývalého policajného prezidenta.

V europarlamente budeme pozorne sledovať vyšetrovanie a všetky informácie o samovražde Milana Lučanského. Vďaka stálej monitorovacej skupine pre právny štát sa už dnes europoslankyne a europoslanci môžu kedykoľvek pýtať na stav vyšetrovania. Akákoľvek diskusia o smrti Milana Lučanského sa však musí držať faktov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices