koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Britská mutácia koronavírusu sa potvrdila u desiatich Slovákov

Britská mutácia koronavírusu sa potvrdila u desiatich Slovákov, konkrétne v obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce. Vedci na príkaz Ministra zdravotníctva analyzovali pozitívne PCR testy tých, ktorí prileteli z Británie na Slovensko ešte pred sviatkami. Teraz budú diagnostikovať ďalšie vzorky a náhodne vybrané pozitívne testy z jednotlivých regiónov Slovenska. Minister Krajčí prostredníctvom sociálnej siete vyzýva ľudí k maximálnej opatrnosti. Boj s týmto variantom koronavírusu bude ťažší. Šíri sa rýchlejšie a chorých môže rapídne pribúdať medzi deťmi a mladšími ročníkmi.

„Vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním je o 40% ťažší , ako s pôvodným typom vírusu. Vyžaduje si tvrdé opatrenia obmedzujúce mobilitu s maximálnou elimináciou sociálnych kontaktov, teda stav ktorý je momentálne na Slovensku v platnosti,“ napísal na facebooku minister zdravotníctva Marek Krajčí. Všetky prípady boli evidované v obci Pavlovce nad Uhom. Koronavírus sa na miesto rozšíril ešte pred Vianocami. „Iba v dvoch prípadoch sa nám epidemiologickým šetrením podarilo zistiť osoby, ktoré prišli z Anglicka,“ informovala regionálna hygienička RÚVZ Michalovce Janka Stašková.

„Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v našej obci, vyzývam všetkých občanov našej obce, aby sa zdržiavali vo svojich domoch a po obci sa pohybovali, len v nevyhnutnom prípade,“ ozývalo sa v miestnom rozhlase. Títo ľudia za krátky čas nakazili novou mutáciou vírusu ďalších 8 osôb zo svojho okolia. Zlyhalo tu dodržiavanie karantény ako aj všeobecne platných opatrení. „Nedodržiavali tie opatrenia, stretávali sa na rodinných oslavách a taktiež sa stretli bohužiaľ na pohrebe,“ skonštatovala hygienička. Hygienici zatiaľ v dedine neplánujú sprísňovať žiadne opatrenia. Miestnych ochráni iba vlastná disciplína, inak musia rátať s následkami, ktoré prináša aj nová mutácia vírusu. „Päť prípadov  je izolovaných na infekčnom oddelení, z toho v jednom prípade je tá pozitívna osoba, ostatné sú kontakty,“ dodala Stašková.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Biomedicínske centrum analyzovalo 11 vzoriek, u desiatich z nich sa potvrdila mutácia koronavírusu. „Tento týždeň máme v pláne ešte 24 vzoriek a samozrejme budeme pokračovať aj naďalej. To najdôležitejšie je mať reprezentatívnu vzorku z celého Slovenska,“ uviedol biochemik Boris Klempa. „Britská mutácia je spojená s dvoma faktormi. Prvý ním je, že má vyššiu infekčnosť, čiže má zhruba 70% vyššiu infekciozitu, druhým je, že nemá odlišný klinický priebeh od klasického koronavírusu, dokonca viac postihuje mladých ľudí. Ku nám sa dostávajú mladšie vekové skupiny, či už s vážnym priebehom,“ informoval infektológ Pavol Jarčuška.

Nateraz sa pre výskyt mutácie na Slovensku opatrenia nemenia. Lety nezastavia a hranice tiež zostávajú v rovnakom režime. Je v záujme každého, aby sociálne kontakty obmedzil na minimum. „Objavenie sa tohto kmeňa nie je dobrá správa, znova to komplikuje situáciu. Stále nám neostáva nič iné len byť ešte opatrnejší,“ myslí si Klempa. Minister zdravotníctva ale situáciu vidí nádejne. Nádejou je očkovanie. Imunitná odpoveď vakcíny Comirnaty od firmy BionTech-Pfizer je podľa dostupných zistení dostatočná, aby nás chránila aj pred ochorením COVID-19, ktorý spôsobuje nový, infekčnejší variant vírusu. Tie isté zistenia dokázali aj britskí vedci od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita,“ skonštatoval Krajčí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices