Ilustračné PHOTO: FB MZSR

EÚ zabezpečila ďalších 300 miliónov dávok vakcíny Pfizeru a BioNTechu

Európska komisia (EK) zabezpečila ďalších 300 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu od firiem Pfizer a BioNTech. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v piatok počas tlačovej konferencie vysvetlila, že dohoda s firmami zdvojnásobí počet objednaných dávok pre Európsku úniu.

EK neskôr vo vyhlásení uviedla, že Komisia navrhla členským štátom kúpu dodatočných 200 miliónov dávok vakcíny s možnosťou zaobstarať ďalších 100 miliónov dávok. „To by EÚ umožnilo kúpiť až 600 miliónov dávok tejto vakcíny, ktorá sa už v celej EÚ používa. Doručovanie ďalších dávok sa začne v druhom štvrťroku 2021,“ uviedla.

Nová štúdia medzičasom naznačila, že vakcína Pfizeru a BioNTechu poskytuje ochranu aj pred mutáciou koronavírusu, ktorú majú dva vysoko infekčné varianty objavené v Spojenom kráľovstve a Juhoafrickej republike. Varianty vzbudzujú medzinárodné obavy a potvrdili ich už vo viacerých krajinách sveta. Pfizer v spolupráci s University of Texas Medical Branch v Galvestone v štúdii vakcíny skúmal vzorky krvi od 20 už zaočkovaných ľudí. Protilátky týchto osôb úspešne potlačili vírus v laboratórnych miskách, uvádza sa v štúdii, ktorú vo štvrtok zverejnili na internetovej stránke pre výskumníkov. Štúdia je však predbežná a dosiaľ neprešla posúdením odborníkov.

Vakcína od Pfizeru a BioNTechu je jednou z dvoch, ktorých použitie schválili v EÚ. Ďalšou je očkovacia látka od firmy Moderna. Podľa von der Leyenovej má EÚ teraz kapacitu pre zaočkovanie 380 miliónov ľudí, čo je viac ako 80 % obyvateľstva eurobloku.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Ak občania vnímajú problém, treba sa ním zaoberať

Európsky parlament si od predsedníčky Európskej komisie vypočul správu o stave Únie, no reflektuje aj …

Consent choices