opelovace, hmyz
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Minister Budaj o opatreniach na ochranu biodiverzity: Musíme si dávať ambicióznejšie ciele

Minister životného prostredia Ján Budaj na štvrtkovom online rokovaní vlády prezentoval „Vyhodnotenie plnenia úloh Akčného plánu pre implementáciu opatrení vyplývajúcich z Aktualizovanej národnej stratégie ochrany biodiverzity do roku 2020″. Spomínaný plán obsahuje 167 úloh a stav ich plnenia sa vyhodnocuje k 31.augustu.

Cieľom Aktualizovanej národnej stratégie ochrany biodiverzity do roku 2020 bolo vytvorenie politického rámca pre zastavenie negatívneho trendu straty biodiverzity a urýchlenie prechodu Slovenskej republiky na „zelenú“ ekonomiku.  Hoci sa väčšina úloh podarila splniť, výsledky v budúcnosti podľa ministra Jána Budaja musia byť lepšie: „Nesplnené úlohy z obdobia bývalej vlády podrobíme bližšiemu skúmaniu a realizáciu tých akútnych v nasledujúcom období urýchlime.“

Na 15. konferencii zmluvných strán Dohovoru OSN o biologickej diverzite v roku 2021 sa má dohodnúť schválenie globálneho biodiverzitného rámca po roku 2020, pričom EÚ má ambíciu prezentovať aj svoju novú stratégiu EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030. Práve tieto dokumenty  budú tvoriť základy novej biodiverzitnej stratégie a akčného plánu pre Slovensku do roku 2030, ktoré budú ambicióznejšie, než doteraz,“ podčiarkol minister Budaj.  

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Akčný plán obsahoval spolu 167 úloh, pričom až 99 úloh označil rezort za splnené. Ide najmä o vyhlásenie Území európskeho významu, ktoré nemajú dostatočnú ochranu; vypracovanie a aktualizovanie červených zoznamov ohrozených druhov; ale aj posilnenie profesionálnej rybárskej stráže a stráže prírody.  42 úloh bolo splnených čiastočne kategorizovanie jaskýň na Slovensku podľa ich významu a ohrozenia; vypracovanie a zavedenie do praxe systému sprievodcovských služieb v národných parkoch a iných chránených územiach;  zrealizovanie mapovania ekosystémov a hodnotenie ich stavu.   26 úloh sa nepodarilo splniť.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices