wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

Michal Wiezik: Dubom v Gavurkách ide o život! VIDEO

Pre našu budúcnosť potrebujeme začať s prírodou spolupracovať. Nájsť riešenia, ktoré budú dobré pre nás, aj pre prírodu. Ak chcete vedieť, ako také riešenia vyzerajú, choďte do Gavuriek.

Gavurky sú užasné, krásne miesto. Na to aby také zostali potrebujú dve veci. Pastvu a ťažbu dreva. Viem, kto má pozná vie, že ťažbu dreva pre chránené územia bežne neodporúčam. No kto ma pozná ešte lepšie, vie, že optimálne riešenia pre chránené územia navrhujem špecificky, tak aby vyplývali z ekológie chránených druhov a spoločenstiev. Preto neexistuje univerzálny režim a práve preto, by som pre Gavurky nikdy nenavrhoval bezzásah.

Naopak, navrhujem aby majestátne duby v Gavurkách boli znovu vyrúbané. Tak ako už viac krát v minulosti, polardovou ťažbou. A nie len tak pre dobrý pocit, ale pre ich záchranu. Inak sa s nimi môžeme do pár desaťročí rozlúčiť, čím stratíme nádherný príklad pasienkového lesa s históriou trvaloudržateľného využívania trvajúcou aspoň štyristo rokov.

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Gavurky sú tým miestom kde sa podarilo skĺbiť využívanie biotopu so zachovaním vzácnych spoločenstiev, inde raritných. Zároveň nám ukazujú, ako z minulosti čerpať inšpiráciu pre našu budúcnosť.

Ide o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices