Lexmann
Europoslankyňa Miriam Lexmann. PHOTO: © European Union-EP.

Na výzvu Miriam Lexmann k obnoveniu pozície vyslanca EÚ pre náboženskú slobodu reagovala Ursula von der Leyen

✅ ĎALŠÍ KROK K VYSLANCOVI ZA NÁBOŽENSKÚ SLOBODU: DOSTALA SOM ODPOVEĎ OD ŠÉFKY EURÓPSKEJ KOMISIE
Sme uprostred pandémie. Prežívame ťažkú dobu a snažíme sa riešeniami i konkrétnou službou v regiónoch pomáhať zvládnuť ju. Ale nesmieme zabudnúť ani na trpiacich pre vieru. Mnohí z nich nemohli sláviť ani tieto vianočné sviatky, alebo len s rizikom trestu, možno aj toho najvyššieho.

▶️ V snahe pomôcť aj im dlhodobo bojujem za obnovenie postu Osobitného vyslanca na podporu slobody náboženského vyznania alebo viery mimo EÚ. Na tejto ceste sa mi podaril ďalší dôležitý krok: Do procesu sa osobne vkladá predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Ubezpečila ma o tom v odpovedi na môj list, v ktorom som ju vyzvala o čo najskoršie obnovenie mandátu vyslanca. Post je totiž už viac než rok neobsadený, hoci EK ešte v júli deklarovala, že ho obnoví. K výzve sa ešte v októbri pripojili desiatky europoslancov.

✅ Odpoveď od predsedníčky Komisie o tom, že rozhodnutie k postu vyslanca príde čoskoro, je dôležitý signál, že náš systémový tlak sa už nedá prehliadať. Budem v krokoch na obnovenie postu, ale aj v celkovej snahe brániť slobodu myslenia a vyznania pokračovať, dohliadať na celý proces a tlačiť, aby slová nasledovali skutky.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

PREČO POVAŽUJEM POZÍCIU VYSLANCA PRE NÁBOŽENSKÚ SLOBODU ZA DÔLEŽITÚ?

▶️ Vyslanec pomáha chrániť slobodu myslenia, vierovyznania a brániť náboženské menšiny najmä v tzv. tretích krajinách, kde sú často prenasledované a utláčané. Sloboda myslenia či náboženského vyznania je pritom základným právom každého človeka, ktoré garantujú medzinárodné dohovory. Zaoberať sa ňou je dôležité aj pri riešení globálnych a bezpečnostných otázok, ako je napríklad migrácia. Dlhoročnú dobrú prácu na tejto pozícii urobil Ján Figeľ.

▶️ Verím, že už čoskoro sa nám snahu obnoviť dôležitú pozíciu podarí dosiahnuť a ako spoločenstvo demokratických krajín nanovo vyšleme signál, že na slobode každého človeka záleží.
Vážim si Vašu neustálu podporu a modlitby. Želám Vám i Vašim blízkym pokojný víkend a veľa zdravia!

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices