Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík: Nedodržanie zákona môže zabrániť schváleniu slovenského plánu obnovy EK

Slovenská republika môže čoskoro čeliť problému so schvaľovaním národného plánu obnovy. Ten má slovenská vláda najneskôr koncom apríla tohto roku odovzdať Európskej komisii. 

Jedným z dôvodov, ktoré môžu slovenskému plánu obnovy spôsobiť problémy, je nedodržanie zákonných a komisijných požiadaviek o zapojení verejnosti do procesu tvorby a hodnotenia plánu. O týchto skutočnostiach v utorok informoval poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík, ktorý zároveň vyzval vládu k urýchlenej náprave.

V Európskom parlamente sme pri Nástroji obnovy a odolnosti požadovali, aby jednou z podmienok pri tvorbe plánov bolo aj kvalitné zapojenie verejnosti do ich prípravy a hodnotenia. Zároveň sme presadili, aby členské štáty museli o tomto zapojení verejnosti informovať. Slovensko má teda povinnosť podať správu Európskej komisii o tom, ako zapojilo a konzultovalo plán obnovy s verejnosťou. Tu má Slovensko problém,“ uviedol progresívny europoslanec Martin Hojsík.

Na Slovensku zároveň platí zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Tento zákon vyžaduje, aby všetky strategické dokumenty prešli procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie. Medzi takéto strategické dokumenty sa podľa zákona radí aj aktuálny plán obnovy,“ doplnil podpredseda progresívcov Hojsík.

Apelujem na slovenskú vládu, aby urýchlene rozbehla proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (tzv. proces SEA) pre slovenský plán obnovy tak, aby stihol prebehnúť do konca apríla, kedy má Slovensko plán odovzdať Európskej komisii. Tým sa súčasne dodrží aj slovenský zákon,“ vyhlásil europoslanec Martin Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Zároveň vyzývam vládu, aby zverejnila celý plán obnovy. To, čo zverejnili doteraz, je len sumár, z ktorého sa dá ťažko hodnotiť, aké reformy Slovensko bude robiť. Je to potrebné aj preto, aby sme vedeli vyhodnotiť vplyv a dopady na životné prostredie. Dúfam, že slovenská vláda to spraví čím skôr. Jednak tým potvrdí, že sme naďalej právnym štátom, ktorý dodržiava svoje zákony a záväzky, a súčasne tým umožní Slovensku čím skôr rozbehnúť nevyhnutnú obnovu po korone,“ uzavrel poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices