lekar
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

M. Šimečka: Požiadajme o pomoc aj lekárov z Nórska a Islandu, ktorí vyštudovali na Slovensku

Na Slovensku je vyše tritisíc hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 a hlavným problémom sa stal nedostatok personálu, vláda by preto mala urýchlene vyjednávať o medzinárodnej zdravotníckej výpomoci, vyhlásil europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

„V úmrtiach na Covid-19 patríme dnes k najhorším na svete, nemocnice kolabujú pod náporom pacientov, a aj podľa ministra zdravotníctva Krajčího je hlavným problémom nedostatok zdravotníckeho personálu. Jednou z možností je požiadať o pomoc cez Európsky mechanizmus civilnej ochrany a Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie, ako to urobila na jeseň Česká republika. Pre Slovensko by malo špeciálny význam požiadať o výpomoc lekárov zo štátov ako Nórsko a Island, ktoré majú vzťah k slovenskému zdravotníctvu a samé zvládajú pandémiu dobre,“ uviedol Šimečka.

„Na Slovensku za posledné roky vyštudovali medicínu stovky lekárov z Nórska a Islandu. Sú kvalifikovaní, roky praxovali v našich nemocniciach a poznajú slovenské zdravotníctvo. Ich zapojenie do boja proti pandémii u nás by bolo rýchlejšie, než v prípade lekárov z iných krajín. Rovnako môže byť vyššia ich ochota krátkodobo pomôcť krajine, v ktorej získali vzdelanie a v ktorej prežili časť života,“ zdôraznil Šimečka. Nórsko a Island sa ako nečlenské štáty EÚ podieľajú na Európskom mechanizme civilnej ochrany a Nórsko na jar vyslalo vlastných lekárov do postihnutého Talianska.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

“Na Jeseniovej lekárskej fakulte UK v Martine študovalo v školskom roku 2019/2020 viac než 300 nórskych medikov. Vyše 500 Nórov už medicínu na Slovensku absolvovalo a teraz pôsobia doma. Medikov z Islandu študuje dnes na Slovensku približne 150 až 200, pričom desiatky Islanďanov už našu medicínu absolvovali a sú to hotoví lekári s praxou,” doplnil europoslanec.

“Vláda by mala požiadať o medzinárodnú pomoc skôr, ako slovenské nemocnice skolabujú. Aj malý počet kvalitných lekárov zo zahraničia by vo viacerých nemocniciach reálne pomohol pri záchrane životov, kým sa situácia stabilizuje,” uzavrel Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices