Ilustračná fotka. PHOTO: ©European Union 2020

Europoslanec Hojsík vyzýva ministra zdravotníctva na rýchlu vakcináciu čo najviac ľudí

Slovensko sa nachádza v situácii, keď musí využiť všetky dostupné zdroje a kapacity na čo najrýchlejšie zaočkovanie čo najväčšieho počtu ľudí proti vírusu COVID-19. Len v januári tohto roku má Slovensko k dispozícii 250 tisíc vakcín proti koronavírusu. Progresívne Slovensko vyzvalo ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby všetky vakcíny použil na prvé kolo vakcinácie najrizikovejších skupín a pomohol tak znížiť tlak na preťažené zdravotníctvo.

Kľúčom k zvládnutiu pandémie je vakcinácia. Musí byť najvyššou prioritou slovenskej vlády, aby zabezpečila jej čo najrýchlejší a bezproblémový priebeh. Súčasný stav, kedy desaťtisíce vakcín ležia ladom a vláda sa viac sústredí na vnútorné spory, je alarmujúci. Vyzývame ministra zdravotníctva, aby neodkladal druhú dávku a zabezpečil očkovanie čo najväčšieho počtu ľudí čo najskôr,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

Očkovacie kapacity musíme využívať na sto percent, každá jedná dávka môže niekomu zachrániť život. Nemôžeme si dovoliť nechať nevyužité kapacity v očkovacích centrách, ani vyhadzovať vakcíny, ktoré zostávajú v daný deň navyše v prípade, ak nepríde sto percent zaregistrovaných ľudí. Najrizikovejšie skupiny obyvateľstva tvoria niekoľko percent populácie. Čím skôr ich zaočkujeme, tým viac znížime tlak na nemocnice a vyhneme sa zbytočným úmrtiam. Ak neodložíme druhú dávku, mohli by sme ich stihnúť zaočkovať už do dvoch či troch týždňov,“ doplnila členka predsedníctva Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Vieme, že Európska únia objednala dodatočné vakcíny. Pýtame sa ministra zdravotníctva, či časť týchto vakcín zarezervoval aj pre Slovensko. Ak si minister splnil svoju povinnosť a na Slovensko smeruje ďalšia várka vakcín, neexistuje dôvod prečo by sme nemali všetkých 250 tisíc vakcín použiť okamžite,“ uzavrel progresívny europoslanec Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices