miko
Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Kaštieľ v Modre zrekonštruovali za milióny EUR, pomohli eurofondy

Modra je známa vinárskou tradíciou, alebo modranskou majolikou. Kultúrno-kreatívne centrum, ktoré má vzniknúť v priestoroch modranského kaštieľa nadviaže práve na spomínané tradície a umožní im ďalší rozvoj. Vznikne viacero priestorov pre stretávanie ľudí a organizovanie rôznych podujatí. Rekonštrukcia sa začala v auguste 2018 výmenou krovu a strechy. Projekt zahŕňa nielen rekonštrukciu celého objektu kaštieľa, ale aj záhrady, záhradného domčeka, skleníka a skladu. Musel sa tiež spevniť vonkajší nosnú múr. V interiéri kaštieľa sa realizovali nové podlahy, vymenili sa poškodené stropy a vymurovali sa nové priečky. Dôležitou súčasťou rekonštrukcie kaštieľa a záhrady bolo odsúhlasenie profilácie okien, farby okien a farby fasády kaštieľa Krajským pamiatkovým úradom.

Keďže je kaštieľ od roku 1963 Národnou kultúrnou pamiatkou, všetky zásahy bolo potrebné konzultovať so zástupcami úradu. Slávnostné poklepanie a zahájanie rekonštrukcie modranského kaštieľa vo forme jeho keramickej zmenšeniny od Ivana Raždíka, si nenechali ujsť ani významní partneri projektu Museumsmanagement NÖ, Kulturvernetzung NÖ, obec  Jedenspeigen a Malokarpatské múzeum v Pezinku. Obnovený kaštieľ bude slúžiť ako kultúrno-kreatívne centrum, a to nielen pre mesto Modra, ale aj pre celý Malokarpatský región a Bratislavský kraj. V zrekonštruovaných priestoroch vznikne tiež digitalizačné centrum, priestory pre malé javiskové formy, otvorené ateliéry či školiace a kurzové miestnosti. Rozpočet projektu je vo výške 3 659 789,20 eur a zdrojom popory je Program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Rakúsko 2014 – 2020 (85% EFRR), zo štátneho príspevku 10% a vlastné spolufinancovanie 5%.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

O red

Odporúčame pozrieť

Významný míľnik pre Modru: stala sa členom Európskej keramickej cesty

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejnilo radostnú správu pre priaznivcov slovenskej kultúry a …

Consent choices