klus
Martin Klus Zdroj: ÚVSR

Martin Klus: EÚ by mala v transatlantických vzťahoch vystupovať jasnejšie a hľadať spôsoby, ako s USA lepšie zdieľať zodpovednosť za našu bezpečnosť

„Severoatlantická aliancia (NATO) je hlavným garantom našej bezpečnosti a priestorom na diskusiu o aktuálnych výzvach či hrozbách. Meniacu sa transatlantickú realitu, či už ide o nástup novej administratívy v Spojených štátoch amerických alebo odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ), treba vnímať ako príležitosť. ‚Mlčanie‘ v transatlantických vzťahoch medzi Európou a USA viac neprichádza do úvahy. Mali by sme našim americkým priateľom ukázať, že sme pre nich partnermi prvej, nie poslednej voľby. Iba tak spolu tvoríme politický Západ, ktorý bude schopný efektívne čeliť globálnym výzvam.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus vo štvrtok, 14. januára 2021, počas videokonferencie s námestníčkou ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska pre európske susedstvo a Ameriku Wendy Morton, námestníkom ministra zahraničných vecí Českej republiky pre riadenie európskej sekcie Alešom Chmelařom, štátnym podtajomníkom pre bezpečnosť, Ameriku, Áziu a východnú politiku Ministerstva zahraničných vecí Poľskej republiky Marcinom Przydaczom a štátnym tajomníkom pre bezpečnostnú politiku Ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péterom Sztárayom.

Online rokovanie predstaviteľov rezortov diplomacie krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Spojeného kráľovstva bolo prvým v tomto formáte od zavŕšenia brexitu. Uskutočnilo sa z iniciatívy Poľska, ktoré aktuálne predsedá regionálnemu zoskupeniu V4.

Hlavnou témou videokonferencie bola otázka budúcnosti vzájomných vzťahoch po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, ako aj výmena názorov na zahraničnopolitické témy, vrátane očakávaní od novej vládnej administratívy v USA, spolupráci v kybernetickej bezpečnosti a boji proti dezinformáciám či stability v krajinách Východného partnerstva a západného Balkánu.

Dohodu medzi Londýnom a Bruselom o usporiadaní budúcich obchodných vzťahov, ktorú dosiahli vyjednávači koncom roka 2020, označili partneri za veľký úspech. Udržiava podľa nich obchodné kanály čo najviac otvorené a poskytuje občanom právnu istotu.

„Do budúcna bude dôležité nielen nepretrhnúť súčasné väzby, ale ešte viac prehĺbiť spoluprácu, napríklad aj v oblasti vzdelávania. Množstvo mladých ľudí zo Slovenska či susedných krajín má naďalej záujem o študentské alebo vedecké pobyty na britských ostrovoch. Budeme preto pozorne sledovať, aké nové možnosti sa pred nimi otvoria na britských univerzitách aj po odchode Spojeného kráľovstva z programu Erasmus+,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

V reakcii na očakávania spojené s blížiacim sa nástupom Joea Bidena do funkcie prezidenta USA sa partneri zhodli, že treba investovať viac do budúcnosti transatlantických vzťahoch a rozvoja strategického dialógu.

„Musíme identifikovať, kde by mala Európa robiť viac v otázke zdieľania zodpovednosti s našimi transatlantickými spojencami. Musíme mať jasno vo svojej vízii transatlantických vzťahov,“ priblížil M. Klus.

Dodal, že jednou z výziev, ktorým budeme v roku 2021 spoločne čeliť, sú aj nebezpečné dezinformačné kampane. Tie zneužili pandémiu ochorenia COVID-19 na ešte väčší rozmach.

„Sme čoraz viac odkázaní na internet a naše digitálne zariadenia, najmä smartfóny, používame niekoľko hodín denne. Prináša to nepochybne veľké výhody a nové možnosti, no sú s tým spojené aj bezpečnostné výzvy,“ priblížil štátny tajomník Martin Klus.

Slovensko preto podľa neho víta novú stratégiu kybernetickej bezpečnosti EÚ aj nedávno zverejnený Akčný plán európskej demokracie, ktoré jasne preukazujú záväzok Únie zabezpečiť globálny a otvorený internet so silnými zárukami ochrany liberálnej demokracie, hodnôt právneho štátu a ľudských práv, vrátane slobody prejavu.

O red

Odporúčame pozrieť

erasmus

Program Erasmus+ podporil v roku 2022 viac ako 1,2 milióna študentov a učiteľov

Program EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport Erasmus+ podporil v roku 2022 približne …

Consent choices