wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union

Michal Wiezik: Budú ďalšie covidy? Takmer každá pandémia bola doteraz spôsobená prenosom zo zvierat na človeka

Takmer každá pandémia bola doposiaľ spôsobená zoonotickým prenosom patogénu, teda presunom zo zvierat na človeka. Frekvencia týchto udalostí sa zvyšuje. Je isté, že COVID-19 nie je posledný.

Žijeme v komplexnom svete s globálnymi prepojeniami. Je zrejmé, že šírenie týchto ochorení je priamo prepojené s ničením prírodného prostredia. Hlavné spúšťače, odlesňovanie, rozširovanie sídiel, intenzifikácia poľnohospodárstva.

Tieto činnosti sprevádzajú rozširovanie človeka do oblastí, kde je len otázkou štatistiky a času, kedy dôjde k nákaze. Odhaduje sa, že existuje okolo 1.7 milióna neznámych vírusov, ktoré kolujú v populáciách voľne žijúcich druhov. Pri kontakte s nimi, pri love a obchodovaní, vytvárame doslova obrovské „petriho misky“ na miešanie a prenos vírusov.

Za rok spôsobila pandémia covid-19 astronomické ekonomické straty odhadom na úrovni 13 biliónov dolárov. Vynájdenie vakcíny je dočasné riešenie, drahé a pomalé. Čo potrebujeme je preventívna odozva, zamedziť procesom a javom spojeným s vypuknutím pandémií predtým než vzniknú.

Odlesňovanie je hlavný dôvod narušovania prírodného prostredia. EÚ sa na globálnom odlesňovaní podieľa 10%. Dovážame palmový olej, sóju, hovädzinu, tým priamo investujeme do odlesňovania a následne budúcich pandémií.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Je najvyšší čas na principiálnu zmenu. Európsky parlament už adresoval Komisii dokument, v ktorom žiada aby došlo k zastaveniu importu odlesňovania. No mali by sme ísť ešte ďalej a jednoducho – investovať do ochrany prírody.

Ak nám ničenie prírody spôsobuje astronomické škody, investovanie do prísnej ochrany prírody na celosvetovej úrovni je najlacnejšou a najefektívnejšou cestou ako tento trend zvrátiť. Namiesto kupovania ťažobných povolení a podpory pestovania tropických biopalív, investujme do prenájmu území za účelom ich nevyťaženia. Vzhľadom na škody, ktoré môže odvrátiť ochrana nedotknutých prírodných oblastí, je to investícia a poistka tisícročia.

Nejde o nič menej ako o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices