PHOTO: © European Union.

Za lídra si kresťanskí demokrati zvolili premiéra Severného Porýnia-Vestfálska Armina Lascheta

Novým lídrom Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) sa v sobotu stal pragmatický predseda krajinskej vlády Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet. Na zjazde CDU, ktorý sa uskutočnil v online prostredí, Laschet v hlasovaní porazil Friedricha Merza, bývalého predsedu poslaneckého klubu CDU. Laschet získal 521 hlasov, Merza podporilo 466 účastníkov zjazdu. Tretí kandidát, predseda zahraničného výboru nemeckého parlamentu Norbert Röttgen, z volieb vypadol v prvom kole.

Sobotňajšie zvolenie predsedu CDU nie je konečným rozhodnutím, kto bude v septembrových voľbách kandidovať na post kancelára, ale Laschet sa buď bude o túto funkciu uchádzať alebo bude môcť významne ovplyvniť, kto kandidátom na kancelára bude. Angela Merkelová, ktorá je nemeckou kancelárkou od roku 2005, koncom roku 2018 oznámila, že sa o piate funkčné obdobie nebude uchádzať. Okrem toho sa vzdala funkcie líderky CDU.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

Laschet (59) sa v roku 2017 stal predsedom vlády Severného Porýnia-Vestfálska. Vládne v koalícii so Slobodnými demokratmi (FDP). V sobotu zdôraznil hodnoty kontinuity a vyváženosti. „Musíme hovoriť jasne, ale nepolarizovať,“ povedal delegátom zjazdu. „Musíme byť schopní integrovať, držať spoločnosť pohromade,“ dodal.

Sobotňajšie zvolenie Lascheta sa oficiálne potvrdí hlasovaním prostredníctvom pošty. Predpokladá sa, že pôjde len o formalitu, ktorá je však podľa nemeckej legislatívy nutná.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices