Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union-EP.

Podpredseda Európskej komisie Šefčovič trvá na dobrovoľnosti očkovania

Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič trvá na tom, aby očkovanie proti koronavírusu bolo dobrovoľné. Vyjadril sa tak v súvislosti s obavami, že obyvatelia Európskej únie by mohli mať povinnosť zaočkovať sa, aby sa im umožnilo cestovanie. EK totiž posudzuje návrh Grécka, aby sa vydávali doklady o zaočkovaní s cieľom urýchliť cestovanie turistov a vyhnúť sa ďalšiemu mimoriadne nepriaznivému letu pre európsky sektor turizmu.

Grécko plánuje vydávať digitálne doklady o vakcinácii každému, kto sa zaočkuje proti ochoreniu COVID-19. Šéfovia vlád členských krajín únie majú o tomto návrhu diskutovať počas štvrtkového videosamitu. Šefčovič však poznamenal, že niektorí ľudia sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov a iní môžu s očkovaním jednoducho nesúhlasiť. „Prijímame všetky opatrenia, aby sme nevytvárali žiadny základ pre odlišné zaobchádzanie s týmito ľuďmi alebo pre akékoľvek obmedzovanie ich práv,“ povedal novinárom po tom, ako sa zúčastnil na videokonferencii ministrov pre európske záležitosti.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Podpredseda EK ďalej povedal, že prioritou teraz musí byť zhromažďovanie dát o ochorení COVID-19 a jeho liečbe na celoeurópskych digitálnych platformách, aby zdravotnícki odborníci mohli porovnávať mutácie vírusu, účinnosť vakcín a to, či štandardy testovania sú harmonizované v rámci všetkých krajín Európskej únie.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices