londyn, velka britania
PHOTO: © European Union.

Rybárske spoločnosti protestovali pred parlamentom proti pobrexitovej byrokracii

Asi dvanásť nákladných vozidiel vlastnených britskými rybárskymi spoločnosťami sa v pondelok zhromaždilo v Londýne pred budovou parlamentu Spojeného kráľovstva, aby protestovalo proti byrokracii spojenej s brexitom.

Britské rybárske komunity patrili k najsilnejším podporovateľom brexitu, no necelé tri týždne po definitívnom rozchode Spojeného kráľovstva s Európskou úniou tvrdia, že čelia krachu a pripisujú to novej pobrexitovej byrokracii. Predstavitelia britskej vlády rybárom minulý týždeň odkázali, že sú to iba „počiatočné problémy“, ktoré sa čoskoro vyriešia.

Rokovania o obchodnej dohode medzi Britániou a EÚ dlho viazli práve na sporných otázkach týkajúcich sa rybolovu. Mnoho britských rybárov podporovalo brexit, pretože Spojenému kráľovstvu sľuboval šancu na opustenie zložitého systému rybárskych kvót EÚ a opätovné získanie kontroly nad tým, kto môže loviť v britských vodách.

Zníženie podielu

Podľa novej obchodnej dohody dosiahnutej minulý mesiac sa podiel EÚ na úlovkoch v britských vodách počas prechodného 5,5-ročného obdobia zníži o 25 %. Následne sa budú musieť obe strany dohodnúť na nových kvótach.

Odchod Británie z jednotného trhu EÚ znamená pre vývozcov nové náklady a byrokraciu. Na Britských ostrovoch to predstavuje veľký problém, pretože krajina vyváža väčšinu úlovkov. Napriek tomu, že dohoda umožňuje Británii a EÚ obchodovať bez kvót alebo ciel, situácia má ďaleko k bezproblémovému obchodu, ktorý si Británia mohla užívať v čase, keď bola súčasťou únie. Spoločnosti v Británii navyše čelia novým výdavkom a byrokracii vrátane colných vyhlásení a hraničných kontrol. Viaceré firmy tieto povinnosti po novom obchádzajú tým, že úlovky začali vykladať v Dánsku, ktoré patrí medzi členov EÚ.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že ak rybárskym spoločnostiam vzniknú straty, vláda ich odškodní. Podrobnosti však neuviedol. Podľa britského politika Georgea Eusticea si však iba treba zvyknúť na nové pravidlá. „Akonáhle si ľudia zvyknú na tieto papierovačky, tovar bude prúdiť normálne,“ skonštatoval.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices