gregor
Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klub 500: PHOTO: redakcia.

Vyhlásenie Klubu 500 k plošnému testovaniu

Vláda Slovenskej republiky po päťdňovom kontinuálnom zasadnutí prijala rozhodnutie, na základe ktorého sa má na Slovensku do 27.1.2021 uskutočniť plošné testovanie. Urobila tak aj napriek výhradám odborníkov, ktorí neodporúčali plošné testovanie, ale odporúčali lokálne testovanie v najviac zasiahnutých okresoch, mestách a obciach.

Klub 500 pozorne sleduje rozhodnutia Vlády Slovenskej republiky. Zastrešujeme veľkých zamestnávateľov vo výrobných procesoch, ktorých sa rozhodnutia vlády významným spôsobom dotýkajú. Klub 500, ani jeho členovia nie sú štátnymi inštitúciami, nemôžu prijímať všeobecne záväzné predpisy, nemôžu odstavovať výrobu, ani posielať všetkých zamestnancov na homeoffice. Obmedzovanie výroby, ktoré nie je spôsobené výpadkom objednávok, spôsobuje škody, ktoré zamestnávateľom nik nevynahradí.

Členovia Klubu 500 na základe včerajšieho rozhodnutia vlády vytvoria predpoklady, aby sa zamestnanci a ich rodinní príslušníci mali možnosť otestovať. Členovia Klubu 500 rozumejú požiadavke vlády, ktorá chce mať rozdelených ľudí na pozitívnych a negatívnych.

Nerozumieme však, prečo sa vláda Slovenskej republiky zbavuje zodpovednosti a prenáša zodpovednosť na zamestnávateľov vo vzťahu ku kontrole výsledkov testovania a v nadväznosti na výsledky kontroly prijímané sankcie. Národná rada SR a zároveň aj Vláda SR nemôžu prenechať tvorbu právnych predpisov a vyžadovanie ich plnenia žiadnym, ani svojim odborným poradným orgánom ani regionálnym úradom verejného zdravotníctva. V tomto kontexte ani nemožno očakávať, že zamestnávatelia môžu plošne zamedziť svojim zamestnancom v slobode pohybu. To sa môže stať iba na základe zákona!

Klub 500 je znepokojený, že od 27.1.2021 má vyžadovať od svojich zamestnancov doklad o ich zdravotnom stave ako podmienku vstupu na pracovisko. Klub 500 považuje uvedené opatrenia za zásah do osobnej slobody, ktorý je v rozpore jednak s Ústavou Slovenskej republiky, ale aj Nariadením EÚ o ochrane osobných údajov. Je zarážajúce, že právnici Úradu vlády SR, novovytvorený Úrad podpredsedu vlády SR pre legislatívu, ale aj ministerstvo spravodlivosti tolerujú nerešpektovanie ústavou a zákonom zverených kompetencií príslušným orgánom verejnej moci a „povyšovanie“ uznesenia vlády nad Ústavu Slovenskej republiky a nariadenia EÚ. Očakávali by sme, že Vláda Slovenskej republiky a jej poradné orgány poučené z doterajšieho vývoja pripravia úpravu práv a povinností občanov v súlade so základným zákonom (Ústavou SR) a medzinárodnými predpismi, ktorými sme viazaní.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Máme tu obchodnú vojnu o solárne panely medzi EÚ a Čínou. VIDEOBLOG

Členovia Klubu 500 urobia všetko preto, aby zabezpečili výrobu v rámci možností, aby zabezpečili mzdy pre svojich zamestnancov a nebudú si brať vzor z Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá umožnila prítomnosť na pracovisku aj pre COVID-19 pozitívnych poslancov.

Očakávali by sme tiež , že Vláda Slovenskej republiky a jej poradné orgány vrátane konzília odborníkov po takmer roku od vypuknutia krízy pripravia preventívne odporúčania pre zdravých ľudí vo vzťahu k posilňovaniu svojej imunity, ale aj odporúčania voči pozitívnym, akým spôsobom bojovať proti chorobe, aké lieky a podporné prostriedky by mali užívať. Len pasívna rezistencia v karanténe ich nevylieči.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices