Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union-EP.

Ivan Štefanec: Pri vakcinácii musí Európska únia postupovať spoločne

Európsky parlament dnes rokuje o ďalšom postupe pri vakcinácii proti ochoreniu COVID-19. Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) bolo spoločné zakontrahovanie očkovacích látok veľkým úspechom, no tempo očkovania samotného je znepokojujúco nízke a v každej krajine iné.

Ak chceme v dohľadnom čase obnoviť úplnú slobodu pohybu, ktorá je jedným zo základných pilierov európskej integrácie, musí sa tempo pri vakcinácii obyvateľstva v členských štátoch aspoň približne vyrovnať a je potrebné vypracovať aj spoločné metodiky. Dnes sme svedkami toho, že rôzne štáty očkujú rôzne skupiny obyvateľstva v rôznych fázach rôznymi vakcínami. Ak Európska únia vakcíny nakúpila spoločne mala by byť aj garantom ich poskytovania občanom. Len rýchle a hromadné očkovanie, čo najväčšieho počtu občanov nám umožní vrátiť ekonomiku a spoločnosť do normálneho stavu,“ vyjadril sa europoslanec.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia harmonizuje pravidlá vakcinácie zvierat

Európska komisia (EK) harmonizuje pravidlá o vakcinácii zvierat proti najvážnejším zvieracím ochoreniam. Reaguje tak na …

Consent choices