merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union-EP.

KORONAVÍRUS: Merkelová uvažuje o zavedení prísnejších opatrení

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín virtuálne prediskutuje pandemické opatrenia v krajine, kde sa šíria obavy, že nová mutácia koronavírusu môže spôsobiť prudký nárast prípadov.

Infikovanosť v Nemecku sa v ostatných týždňoch stabilizovala, čo naznačuje, že súčasné obmedzenia mohli byť účinné pri znižovaní počtu nakazených. Tamojšie centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v utorok ohlásilo 11 369 nových prípadov a 891 súvisiacich úmrtí, čím sa celkový počet obetí dostal na číslo 47 622.

Nemecko začiatkom tohto mesiaca predĺžilo lockdown do 31. januára. Narastajúci počet nakazených v Británii a Írsku však vyvoláva obavy, že britský variant vírusu sa mohol rozšíriť aj v Nemecku. Merkelová preto s premiérmi jednotlivých spolkových krajín zváži prísnejšie pravidlá.

Súčasné reštrikcie zahŕňajú zatvorenie reštaurácií, barov, voľnočasových a športových zariadení. V prípade nastolenia prísnejších opatrení sa špekuluje o nočnom zákaze vychádzania, povinnosti nosiť účinnejšie respirátory FFP2 alebo KN95 v hromadnej doprave a rozšírení práce z domu, aby sa zabránilo prenosu vírusu v kancelárskych priestoroch.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Susanne Johna, šéfka lekárskeho združenia Marburger Bund, si však myslí, že „súčasné opatrenia na obmedzenie sociálnych kontaktov sa javia ako účinné“ a vhodnejšie by bolo zmiernenie niektorých nariadení.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices