Ilustračný záber, vakcína. PHOTO: ©European Union 2020

M. Klus: COVID-19 certifikáty môžu uľahčiť cestovanie v EÚ a odbremeniť od byrokracie

„Spustením očkovania koncom roka 2020 sme vyslali dôležitý signál európskej spolupráce, no teraz sa naše koordinačné úsilie musí zamerať aj na získanie maximálneho množstva vakcín v čo najkratšom čase. Okrem toho Slovensko podporuje aj skoré zavedenie COVID-19 certifikátu, ktorý by umožnil čo najvyššiu mieru voľného pohybu v EÚ pri zachovaní potrebnej bezpečnosti. Takýto certifikát by okrem údajov o samotnom očkovaní mal obsahovať aj informácie o absolvovaných testovaniach či prípadnom prekonaní ochorenia COVID-19. V čase rôznych obmedzení na vnútorných hraniciach Únie by možnosť preukázať sa takýmto komplexným certifikátom, napríklad vo forme QR kódu v našich mobiloch, mohla odbremeniť ľudí od zbytočnej byrokracie. Samozrejme, všetko musí podliehať prísnej ochrane osobných údajov a zachovaniu potrebnej úrovne anonymity.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v pondelok, 18. januára 2021 v Bratislave, počas neformálnej videokonferencie ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských krajín Európskej únie (EÚ), ktorá v dôsledku protipandemických opatrení nahradila riadne zasadnutie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC).

Prvé online rokovanie v tomto roku bolo zároveň premiérovým pod taktovkou Portugalska, ktoré od 1. januára 2021 prevzalo rotujúce šesťmesačné predsedníctvo v Rade EÚ s cieľom pokročiť v obnove Európy po koronakríze. Hlavnými témami diskusie predstaviteľov rezortov diplomacie boli priority a pracovný program portugalského predsedníctva, aktuálny stav príprav Konferencie o budúcnosti Európy, no najmä koordinácia opatrení v rámci boja proti pandémii ochorenia COVID-19. Tejto téme sa totiž budú venovať aj lídri štátov EÚ počas ďalšej zo série videokonferencií, ktorá sa uskutoční vo štvrtok, 21. januára 2021.

Vzhľadom na priebeh očkovania v jednotlivých členských krajinách Únie sa partneri navzájom informovali najmä o možnostiach zrýchlenia dodávok vakcín, ako aj o hrozbe, ktorú predstavujú nové mutácie koronavírusu. Čoraz väčšia pozornosť sa však sústredí aj na hľadanie dohody o vzájomne uznávaných COVID-19 certifikátoch s cieľom postupného uľahčenia cezhraničného pohybu.

„Slovensko podporuje spoločné úsilie v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, pretože len tak môžeme utlmiť hlasy pochybovačov a posilniť základy, na ktorých EÚ stojí,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

V súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy, ktorej vlaňajšie spustenie oddialila pandémia koronavírusu, ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti diskutovali najmä o tom, aké dôležité rozhodnutia treba ešte pred začiatkom Konferencie urobiť.

„Už dávno potrebujeme vážne zhodnotiť stav Európskej únie a načrtnúť jej budúcnosť. Čelíme bezprecedentným výzvam, no príliš často sa zameriavame na zdolávanie problémov, než aby sme konali proaktívne a snažili sa krízam predchádzať. Otvorená diskusia s našimi občanmi o budúcnosti Európy je preto nevyhnutnosťou, ktorá prispeje k obnove dôvery v spoločný európsky projekt,“ uviedol M. Klus.

Dodal, že je už najvyšší čas rozhodnúť sa, či Konferenciu o budúcnosti Európy usporiadame aj v čase pandémie, a teda najmä digitálnou formou, alebo ju vzhľadom na prísne protipandemické opatrenia vo viacerých štátov EÚ odložíme na neskôr.

Štátny tajomník MZVEZ SR zároveň ubezpečil Portugalsko, že v čase predsedníctva v Rade EÚ môže počítať so silnou podporou zo strany Slovenska.

„Obzvlášť vítame významnú úlohu politiky súdržnosti a priaznivo sa pozeráme aj na posilnenie sociálneho rozmeru EÚ. Je dôležité zamerať sa na zotavenie EÚ po koronakríze, no mali by sme pokročiť nielen v ekonomickej obnove, ale aj v zelenej a digitálnej transformácii,“ priblížil Martin Klus.

Slovensko bude podľa neho podporovať portugalské predsedníctvo aj v otázke boja proti dezinformáciám a zvyšovania zodpovednosti sociálnych platforiem. V tejto súvislosti môže zohrať zásadný význam aj pokrok v zákonoch o digitálnych službách na európskej úrovni.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a …

Consent choices