PHOTO: © European Union.

Minister zahraničných vecí Maas očakáva konštruktívny dialóg s Tureckom

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas bude v pondelok rokovať s tureckým kolegom Mevlütom Čavušogluom. Pred schôdzkou v Ankare privítal nedávne kroky Turecka, ktoré signalizovalo ochotu prispieť k zlepšeniu vzťahov s Európskou úniou.

„Pozitívnu atmosféru posledných týždňov je potrebné zachovať, aby sa obnovila dôvera a vytvoril základ pre dialóg zameraný na riešenia,“ povedal nemecký minister.

Minulý rok bol vo vzťahoch medzi Tureckom a úniou kritický. K uvoľneniu prispeli Turecko a Grécko oznámením, že tento týždeň obnovia rozhovory o sporných otázkach. Krajiny, ktorú sú formálne spojencami v Severoatlantickej aliancii (NATO), sa v lete ocitli na pokraji otvorenej vojny.

„Toto zahrávanie sa s ohňom nemožno opakovať,“ zdôraznil pred návštevou Maas.

Ťažisko sporov sa týka námornej hranice a práv na ťažbu ropy a zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Návrat k rozhovorom s Aténami, aka aj stiahnutie tureckej lode, ktorá v oblasti vykonávala ťažobné sondy podľa nemeckého ministra predstavujú „dôležitý prvý krok“.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

„Vítame, že Turecko od začiatku roka vysiela signály uvoľňovania napätia, nie iba slovami, ale aj činmi,“ povedal Maas.

V decembri EÚ odobrila rozšírenie sankcií proti Turecku za jeho výskumy ložísk vo vodách, ktoré si nárokujú jej členské štáty Grécko a Cyprus. Ďalšiu ranu vzájomným vzťahom minulý rok zasadilo rozhodnutie Ankary otvoriť svoje hranice migrantom, ktorí sa snažia dostať zo Sýrie do Európy.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices