stavba
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Produkcia v slovenskom stavebníctve rástla tretím najvýraznejším tempom v rámci EÚ

Stavebná výroba na Slovensku v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu posilnila o sedem percent. Podľa údajov, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, bol jej rast tretí najvýraznejší v rámci celej EÚ. Slovenské stavebníctvo sa zotavilo po októbrovom prepade o 4,2 percenta. Výraznejším tempom ako v novembri na Slovensku produkcia rástla iba vo februári, keď si pripísala 1,5 percenta.

Z krajín, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, zaznamenali v novembri rýchlejší medzimesačný rast produkcie iba v Slovinsku (12,2 %) a v Maďarsku (12 %).

V medziročnom porovnaní stavebná výroba na Slovensku v novembri klesla o 8,8 percenta, čo bol tretí najhorší výsledok spomedzi krajín, pre ktoré boli dostupné údaje. Odvetvie však výrazne zmiernilo tempo poklesu po októbrovom prepade o 23 percent, ktorý bol najhlbší v rámci celej únie.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Najvýraznejšie stavebná produkcia v novembri klesla v Španielsku (-13,1 %) a Belgicku (-9,3 %).

Stavebná výroba eurozóny v novembri medzimesačne posilnila o 1,4 percenta a v rámci celej Európskej únie o 1,2 percenta. Medziročne bola v eurozóne slabšia o 1,3 percenta a v celej EÚ o 1,1 percenta.

(SITA)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices