hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Hojsík: Dôvody prečo Slovensko nedoobjednalo 2,4 milióna vakcín od Pfizeru

Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska, sa vyjadril k téme doobjednania vakcín od spoločnosti Pfizer:

V médiách boli zverejnené správy, ktoré hovoria, že Slovensko nevyužilo možnosť doobjednať 2,4 milióna vakcín od spoločnosti Pfizer. Podľa týchto informácií minister zdravotníctva Krajčí doobjednal len 600 tisíc dávok tejto vakcíny. Sme v situácii, ktorá vyžaduje jasné a okamžité odpovede od ministra zdravotníctva.

Ako to, že Slovensko nevyužilo možnosť doobjednať všetky dávky vakcíny, na ktoré sme mali nárok? Nie je to preto, lebo vakcína od spoločnosti Pfizer je podľa uniknutých informácií drahšia ako vakcína od AstraZeneca, ktorá ešte ani nebola schválená?

Vďaka spoločnému postupu Európskej únie je Slovensko v unikátnej pozícii. Na celosvetovom trhu s vakcínami nestojíme ako malá krajina sami, ale spoločne s veľkými štátmi ako Nemecko a Francúzsko. Vďaka váhe Európskej únie sme preto mali možnosť doobjednať ďalších 2.4 milióna vakcín od firmy Pfizer. Ak sa potvrdí, že sme túto možnosť nevyužili, a snažili sme sa ušetriť na ľudskom zdraví a životoch, budú musieť nasledovať politické konzekvencie.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices